• Lorem ipsum

25 Glutenvrije lifehacks die je leven zullen veranderen

9 Feb 2018
door Marieke de Groot

1. Wees lief voor jezelf

Fouten maken mag. Mens zijn betekent dat je fouten maakt en dat moet ook. We leren van onze fouten. Helaas zijn de gevolgen van een 'glutenfout' wel heel erg vervelend. Je kunt allerlei klachten krijgen en er echt ziek van worden. Maak het alleen niet erger door jezelf hiervoor op je kop te geven. Je bent geen robot die nooit fouten maakt en daarnaast helpt het boos zijn op jezelf je echt niet van de buikpijn af



2.  Leer wat je moet vermijden

Je weet inmiddels wel wat je aan ingrediënten niet mag eten, maar weet je ook waar dit allemaal in verwerkt zit? Belangrijker nog: weten anderen dat? Maak een lijstje wat je ook aan huisgenoten, vrienden of familie geeft. Denk hierbij aan brood, crackers, oliebollen, paasstol, alles wat gepaneerd is en ga zo maar door. Let hierbij ook op verborgen gluten. 



3. Zoek uit waar je glutenvrij eten kunt bestellen of afhalen

Wanneer je glutenvrij moet eten, ga je automatisch al veel meer zelf maken. Kant-en-klaar eten is nu eenmaal veel lastiger: er worden vaak gluten gebruikt. Toch kan het handig zijn te weten waar je eten kunt afhalen of bestellen voor de dagen waarop je minder zin hebt om zelf te koken. Zoek goed uit wat de mogelijkheden zijn in jouw woonplaats en zorg dat je een lijstje aan je prikbord hebt hangen.



4. Geniet van alles wat je wel kunt eten

Het is gemakkelijk om te mopperen over alles wat je niet meer mag of kunt eten. Gelukkig blijven er ook nog heel veel opties over. Geniet met volle teugen van wat er wel mogelijk is, van de restaurants die wel weten hoe zij een glutenvrije maaltijd op tafel te zetten, van een vriend die voor jou glutenvrij kookt of van een evenement waar je alles kunt proeven. Denk bij dit laatste bijvoorbeeld aan de glutenvrije markten die Glutenvrijemarkt.com organiseert. Het is leuker om in mogelijkheden te denken dan in obstakels!

quinoa en rijst | Glutenvrijemarkt.com



5. Word creatief met rijst en quinoa

Je kunt ontzettend veel afwisselen en variëren met rijst en quinoa. Rijst en quinoa zorgen voor een goede basis van je maaltijd. Je kunt het door de soep gooien in plaats van vermicelli en je kunt er zelfs ontbijtpap van maken!



6. Gebruik je vriezer

Omdat je niet altijd met iedereen gemakkelijk mee kunt eten, is het handig om altijd eten in de vriezer te hebben. Zo kun je eenvoudig je eigen maaltijd overal mee naartoe nemen. Kook daarom altijd een extra portie als je eten maakt en vries dit in. Deze maaltjes zijn ook ontzettend handig om mee te nemen naar je werk of naar school als lunch. De vriezer is ook heel handig om glutenvrij brood in in te vriezen. Verpak porties in een afsluitbaar zakje. Je kunt dan handig een portie per keer uit de vriezer halen voor je lunch. Niet overal is glutenvrij brood altijd verkrijgbaar, maar door het in te vriezen heb je altijd iets in huis!



7. Zorg voor een back up

Neem altijd snacks mee in je tas. Mocht je honger krijgen, waar je ook bent, dan heb je iets te eten. Niet elke winkel of restaurant heeft namelijk iets wat geschikt is voor een glutenvrij dieet of er is kans op kruisbesmetting. Handig om mee te nemen zijn repen, bananen of appels, zakjes zoutjes en pakjes crackers.

groenten | Glutenvrijemarkt.com



8. Gebruik groenten in plaats van graanproducten

Wist je dat je slabladeren prima kan gebruiken als vervanger voor een wrap? Het voordeel is dat dit goedkoop en gezond is. Ook eet je op deze manier veel minder koolhydraten. Je kunt plakken maken van een grote zoete aardappel, deze roosteren of in de oven en dit gebruiken om beleg op te doen in plaats van brood. Op deze manier kun je ook een hamburger maken: doe tussen twee plakken geroosterde zoete aardappel je burger met groenten en saus. Wist je dat je gemakkelijk spaghetti kunt maken van courgette als je een spiraalsnijder hebt? Supermarkten verkopen tegenwoordig ook vaak rijst van broccoli of bloemkool. Het is ook mogelijk een pizzabodem te maken van bloemkool! Smullen maar!



9. Verbeter de structuur van je bakwerk

Over het algemeen is glutenvrij bakwerk droger en minder luchtig dan normaal bakwerk. Om de structuur te verbeteren kun je daarom goms toevoegen aan je bakwerk. Denk hierbij aan guargom of xantaangom. Dit geeft meer volume aan je baksels!



10. Kies ook af en toe voor kant-en-klaar

Soms is het handig niet alles van het begin af aan zelf te maken. Soms wil je ook wel eens makkelijk kunnen eten. Kies daarom eens voor vers brood in plaats van dat je je eigen brood bakt, kies voor een kant-en-klaar pizza in plaats van het zelf beleggen van je pizza of het zelf maken van je bodem. Als je glutenvrij eet kan je niet makkelijk even terugvallen op een pizza bestellen of eten afhalen, of iets kant-en-klaars in de supermarkt halen. Zorgen dat je zelf kant-en-klare soep of pizza in huis hebt als back-up is erg handig.

brood | Glutenvrijemarkt.com



11. Warm brood op

Omdat glutenvrij brood over het algemeen compacter en droger is dan normaal brood, is het lekker om dit een beetje op te piepen. Glutenvrij brood smaakt eigenlijk gewoon veel beter als je het even opwarmt. Rooster het even in je broodrooster (let op kruisbesmetting!) of in de oven of koekenpan. 



12. Zeef bloem en meel

Zeef altijd bloem of meel voordat je gaat wegen. Dit zorgt ervoor dat je hier minder van gebruikt en je bakwerk minder droog en zwaar wordt. Weeg ook altijd je ingrediënten van je bakwerk juist af. Bij glutenvrij bakken komen de verhoudingen veel nauwer dan bij bakken met gluten.



13. Wees niet te aardig

Het klinkt misschien raar, maar wees niet altijd te aardig. Uit beleefdheid iets opeten, terwijl je het eigenlijk niet helemaal vertrouwt, is geen goed idee. Naar een restaurant gaan, omdat je vriendinnen dat willen, maar waar weinig/niks te eten is voor jouzelf is ook niet echt handig. Bij iemand eten die niet begrijpt wat kruisbesmetting is, maar waar je geen nee tegen durft te zeggen, want 'hij heeft zo zijn best gedaan', heeft vervelende consequenties.



14. Maak je bakwerk luchtiger

Voeg een beetje appelcider azijn of citroensap toe aan je bakwerk waar bakpoeder in zit en je cake of taart wordt lichter en luchtiger en daarmee lekkerder!



15. Wees voorzichtig met haver

Haver is in principe glutenvrij, maar vaak heeft er contaminatie plaatsgevonden. De haver is besmet met gluten en als je coeliakie hebt kun je hier dus ziek van worden. Koop daarom altijd gecertificeerd glutenvrije haver. Glutenvrijemarkt.com heeft onder andere havermout in het assortiment van veel verschillende merken. Je vindt op onze website meer informatie over gluten en haver. Ook kun je lezen waarom havermout een uitstekend ontbijt vormt.



16. Label je potten 

Woon je samen met mensen die geen gluten intolerantie hebben? Label dan eenvoudig je potten waar geen messen met gluten in mogen. Maak dus eenvoudig je eigen pindakaaspot, jampot, boterkuipje, etcetera met een label 'glutenvrij' erop. Zo voorkom je dat je beleg besmet wordt met gluten.



17. Gebruik siliconen vormen

Maak je graag cupcakes? Gebruik dan een siliconenvorm om te voorkomen dat het papier van de cupcakevormpjes vastplakt aan je bakwerk. Kijk bij onze bakvormen voor de juiste vorm.



18. Bestudeer gerechten uit andere landen

Er zijn veel landen en culturen waar gewerkt wordt met hele andere ingrediënten dan wij in de Nederlandse keuken gebruiken. Sommige landen gebruiken helemaal niet zoveel tarwe(achtige) granen. Nederland is natuurlijk echt een broodland. Bestudeer eens gerechten uit Afrika, Latijns-Amerika of Azië om jezelf van inspiratie te voorzien!



19. Maak zelf havermeel

Havermeel is erg voedzaam en voor veel doeleinden te gebruiken. Denk hierbij aan brood, pannenkoeken of koekjes. Heb je geen havermeel in huis? Je kunt ook havermout of -vlokken gebruiken om zelf havermeel te maken. Doe de mout of vlokken in de blender en blend tot je meel hebt. Super eenvoudig en snel! Ter inspiratie: bak bijvoorbeeld een glutenvrije haverbrood of glutenvrije haverkoekjes met havermeel.



20. Probeer glutenvrije recepten eerst uit

Probeer glutenvrije recepten eerst uit voordat je gerechten presenteert op een feestdag, verjaardag of feestje. Glutenvrije recepten zijn gevoeliger voor foutjes, omdat de structuur heel anders is dan die van gerechten met gluten. Een recept eerst onder de knie krijgen voordat je het presenteert is daarom een goed idee.



21. Eet altijd van te voren iets

Eet altijd van tevoren iets als je ergens naartoe gaat. Mocht er niks te eten voor je zijn, dan heb je in ieder geval geen lege maag (en zeg nu eerlijk: worden we allemaal niet een beetje chagrijnig van een lege maag?). Ontbijt dus altijd voordat je de deur uitgaat en eet een stuk fruit voor een feestje. Het hoeft geen volledige maaltijd te zijn, maar zorg ervoor dat je maag niet precies gaat rammelen als je ergens aan komt. Het is dan heel erg vervelend als er niks eetbaars voor je is en je noodgedwongen weer weg moet om iets te eten te regelen.



22. Vervang boter met kokosolie

Ga je iets bakken, maar wil of kan je geen boter gebruiken? Gebruik dan gewoon kokosolie. Je kunt dit een op een vervangen. Smelt de kokosolie even kort in de magnetron of in een pannetje en je kunt verder met het beslag voor je bakwerk.



23. Maak allergiekaartjes

Maak klein kaartjes, de grootte van een bankpas, en stop deze in je portemonnee. Zet hierop wat je allemaal niet kunt eten (en eventueel wat wel), zodat je dit gemakkelijk aan de kok kunt geven. Vertaal de kaartjes eventueel ook in andere talen voor wanneer je op reis bent. Dit kan erg behulpzaam zijn en het buiten de deur eten een stuk makkelijker maken. Op de website Celiac Travel vind je kaartjes in heel veel verschillende talen, die je eenvoudig kunt uitprinten. Bekijk de landenlijst!



24. Wissel je ontbijt af 

Glutenvrij ontbijten lastig? Op zoek naar een ander, maar voedzaam ontbijt? Wist je dat je in plaats van pap maken met havermout, dit ook kunt doen met quinoa-, rijst- of boekweitvlokken? Je leest in dit artikel hoe je quinoapap maakt. 



25. Bel altijd het restaurant van tevoren

Ga je uit eten? Kom niet voor verrassingen te staan en bel altijd van te voren op. Vraag wat de mogelijkheden zijn en waar ze rekening mee kunnen houden. Bespreek ook het onderwerp 'kruisbesmetting'. Heb je geen vertrouwen in het restaurant? Kies dan voor een andere plek om te eten. Kies vooral de restaurants waar anderen ervaring mee hebben en die dus glutenvrijvriendelijk zijn. Bekijk ook onze lijsten met glutenvrije restaurants. Wil je meer tips over glutenvrij uit eten gaan? Lees dan dit artikel van Monique de Groot van Beter door Eten.

Reacties
Ria van Tilburg
27 Apr 2018
Dit is een goed artikel. Duidelijk en informatief. Volgende keer ook graag D’Hüring vermelden omdat dit bijna niet bekend is.
Laat een reactie achter