Het aantal mensen met coeliakie
Op dit moment zijn er ongeveer 25.000 mensen bij wie coeliakie is vastgesteld (MLDS). Toch is dit maar een klein gedeelte van de mensen die daadwerkelijk coeliakie hebben. Vermoedelijk heeft ongeveer 1% van de Nederlandse bevolking coeliakie, wat neerkomt op 170.000 mensen. Er is dus een hele grote groep van mensen die niet weten dat ze coeliakie hebben. Naar schatting is dit ongeveer 85% van de patiënten (HenW) en deze krijgen dus ook geen passend advies, begeleiding of behandeling.
Waarom weet niet iedereen dat hij coeliakie heeft?
Er zijn verschillende manieren om te verklaren dat niet iedereen zich er bewust van is dat hij of zij coeliakie heeft. Dat heeft verschillende oorzaken.
Niet iedereen heeft klachten.
De ziekte kan zich op elke leeftijd uiten. Hierdoor kan het zijn dat je nog geen klachten hebt, maar deze in de toekomst wel gaat krijgen.
Niet altijd worden de klachten herkend als horende bij coeliakie.
De klinische verschijnselen die bij coeliakie horen zijn weinig specifiek en kunnen per persoon erg verschillend zijn (HenW) en variëren van hoofdpijn, moeheid en eczeem tot haaruitval, buikpijn en diarree. Daarbij went men aan klachten en benoemt deze niet altijd aan de arts.Er is overlap tussen klachten bij coeliakie en veel andere ziektes of aandoeningen.
Door het hebben van een andere intolerantie of allergie, kunnen alle klachten daaraan geweten worden, terwijl er in feite meerdere oorzaken zijn voor het hebben van klachten.
Wie kan coeliakie krijgen?
Coeliakie komt twee keer zo vaak voor bij vrouwen als bij mannen (MLDS). In principe kan iedereen coeliakie ontwikkelen, maar er zijn een paar groepen die meer kans hebben op deze auto-immuunziekte:
Erfelijke factoren spelen gedeeltelijk een rol bij het krijgen van coeliakie. Heeft een van je ouders of broers of zussen coeliakie, dan is de kans 5% tot 40% dat je het zelf ook hebt (Cyberpoli).
Daarbij hebben mensen met een andere auto-immuunziekte een vergrote kans op coeliakie. Denk hierbij aan suikerziekte en schildklieraandoeningen. Ook met een IgA-tekort loop je meer risico (Cyberpoli).
Er zijn ook andere aandoeningen die de kans op coeliakie vergroten, zoals het syndroom van Down en het syndroom van Turner (Cyberpoli).
Twijfel je of je coeliakie kan hebben?
Ga altijd naar jouw huisarts. Hij of zij kan jou helpen om de juiste diagnose te stellen door je te (laten) testen. Online zijn prima zelftests te koop, maar we raden je ook altijd aan naar een arts te gaan met je klachten.
Wanneer je de diagnose hebt, is het aan te raden je goed te laten begeleiden door een diëtist(e). Wil je meer weten over diëtisten en coeliakie, lees dan hier het interview met Maren, zij is diëtist gespecialiseerd in coeliakie. Lees op onze blog ook meer over de overstap naar een glutenvrije leefstijl.
Blijf op de hoogte van de laatste glutenvrije informatie
Blijf op de hoogte van alle informatie omtrent glutenvrij eten door je hieronder in te schrijven voor onze nieuwsbrief!