Wie is Inge?
Ik ben Inge, 37 jaar, getrouwd met de allerleukste man ter wereld (sorry dames, hij is bezet!) en heb een gezellige, flinke kater in huis. Ik woon in het zuiden van het land, maar kom oorspronkelijk uit België. Ik ben bijna 15 jaar geleden voor die leuke man naar Nederland verhuisd.
Sinds 2015 eet ik glutenvrij, vanwege glutensensitiviteit. Op dat moment ben ik ook gestart met mijn blog (www.glutenvrij-inge.nl) en ben ik terug te vinden op social media (Instagram en Facebook). Positiviteit en humor zijn de rode draad voor mij op social media. Ik ben dol op mijn moestuin en probeer ook zoveel mogelijk te koken met wat de tuin me te bieden heeft.
De Glutenvrije Top 10 van Inge
En dan nu, terug naar belangrijke zaken, mijn Top 10 (de volgorde is willekeurig, want ik word van alle 10 de producten blij). Ik wil je eerst waarschuwen: ik ben een ontzettende zoetekauw en heb erg mijn best moeten doen om mijn top 10 niet alleen met mijn favoriete koekjes samen te stellen. Ik heb een variatie aan producten gekozen en vond het ook leuk om je ook een aantal recepten mee te geven die bij ons thuis in de smaak vallen. Geniet ervan!
1. De Hamburgerbroodjes XL van Proceli
Als ik eraan, loopt het water me weer in de mond en het is half 10 's morgens.... De hamburger Hawaii is echt goddelijk en het broodje van Proceli is een goede toevoeging erop.
Hoe maak je de glutenvrije hamburger Hawaii?
Marineer een schijf ananas in glutenvrije ketjap. Tijdens het marineren, bak je 4 plakken bacon krokant in de pan. Bak daarna de ananas in een grillpan en bak daarna de hamburgers in dezelfde pan, met het laatste restje marinade. Beleg twee helften van het broodje met de bacon, wat sla, hamburger en de ananas. Een heel simpel recept om je vingers bij af te likken!
2. Stroopwafels van Stroopwafel Uniek
Deze stroopwafels zijn zowel glutenvrij als lactosevrij en smaken heerlijk. Ze zijn niet te zoet en het koekje is lekker bros. De lekkerste manier om deze stroopwafel te eten is opgewarmd, bovenop je kopje koffie en thee.
Deze stroopwafels zijn zowel glutenvrij als lactosevrij en smaken heerlijk. Ze zijn niet te zoet en het koekje is lekker bros. De lekkerste manier om deze stroopwafel te eten is opgewarmd, bovenop je kopje koffie en thee.
3. De glutenvrije crackers van Nairn's
Ik eet graag crackertjes, maar het was een hele zoektocht om echt lekkere glutenvrije crackers te vinden, totdat ik die van Nairn's tegenkwam. Ze zijn verpakt in handige portieverpakkingen en super van smaak. De 'volkoren' versie is mijn favoriet, vooral met een lik heksenkaas erop en een kop zelfgemaakte pompoensoep. Hoe maak je die soep vraag je je af?
Glutenvrije pompoensoep maak je zo:
Ik probeer het altijd heel simpel te houden en de groenten de hoofdrol te laten spelen. Snijd een kleine pompoen in stukjes en zet de stukjes net onder water in een pan. Voeg glutenvrije bouillonblokjes toe, een ui, wat kerriepoeder en paprikapoeder en laat het geheel een tijdje koken tot de pompoen zacht gekookt is. Daarna pureer je alles en je soep is klaar.
In het weekend ontbijt ik vaak met iets 'makkelijks' en daar past deze ontbijtkoek van Consenza goed bij. Ik vind het makkelijk dat de plakken per portie verpakt zijn. Zo heb je altijd een vers stukje. Ik smeer er een lik boter op en dan heb ik (op mijn favoriete ontbijtbordje uit Fins Lapland!), samen met een kop cappuccino, een makkelijk en lekker ontbijt.
5. Broodmix Rimboe van Le Poole
Helaas zijn er weinig voorverpakte glutenvrije broden die ik lekker vind. Gelukkig vind ik het fijn om mijn eigen brood te bakken, zowel in de oven als in de broodbakmachine. De Rimboe broodmix van Le Poole is mijn favoriet. Het brood mislukt nooit en komt altijd luchtig uit de oven of broodbakmachine. De structuur doet bijna denken aan 'normaal' brood. En het is ook nog eens goed in te vriezen. Ik maak meestal in het weekend één brood en kan daar de hele week mee vooruit (vanuit de vriezer).
De wraps van Schär zijn voor mij erg veelzijdig in gebruik en ik heb altijd wel een pak in huis. Ik maakte laatst met deze wraps mijn versie van Turkse Lahmacun en die was toch lekker! Wil je weten hoe je ze maakt?
Glutenvrije, Turkse Lahmucan maken:
Het beleg is een mengsel van kipgehakt (geruld in de pan) samen met een pasta van tomaat, tomatenpuree, ui, knoflook, kaneel, paprika en peterselie. Deze pasta maak je door alle ingrediënten (behalve gehakt) fijn te hakken in de keukenmachine. Wanneer het gehakt geruld is, voeg je de pasta toe en laat je dit nog even sudderen. Daarna beleg je de wrap met het mengsel en gaat het geheel nog 10 minuten op 180 graden in de oven. Als laatste deed ik een toef rucola met knoflooksaus bovenop de wrap. Hemels!
7. Peak's Free From Crispy Pillows met Choco- en Vanillevulling
Als ik nooit na zou hoeven denken over een verantwoord ontbijt, zou ik elke dag voor deze choco- en vanille kussentjes gaan, zo lekker vind ik ze! En ‘gewoon lekker’ is af en toe ook echt prima, dus in het weekend geniet ik regelmatig van dit lekkere ontbijtje. Ik voeg er meestal vanilleyoghurt aan toe en meer hebben ze niet nodig.
Ik heb deze Piadina’s recent leren kennen. Ze zijn heerlijk om bijvoorbeeld een lunchgerecht mee te maken. Ik vulde ze met kruidenspread, rauwe ham en rucola. Ze houden hun vorm goed vast, scheuren bijna niet en smaken erg goed. Een aanrader om een keer mee te variëren tijdens je lunch.
9. Triple Berry Granola van Bakery on Main
Met deze granola ontbijt ik regelmatig doordeweeks. Ik neem dan een schaaltje yoghurt of kwark, doe hier vers fruit bij en voeg er een schepje granola aan toe. Dan kan ik er weer even tegen. Wanneer ik kies voor granola, wil ik graag een variant waar voldoende vezels in zitten. Deze is lekker fris van smaak door de frambozen, blauwe bessen en aardbeien die erin zitten.
Ik vind de glutenvrije kruidenmixen van Beltane erg geslaagd: ze zijn goed op smaak. De chili con carne die je hierboven ziet, is daarnaast ook lekker pittig. Voor ons zijn deze mixen ideaal in gebruik omdat je er 2 (ruime) porties van maakt en daarnaast de smaak van alle mixen tot nu toe goed bevalt.
Wil je meer Glutenvrije Top 10 artikelen lezen?
Bekijk dan eens de top tien favoriete producten van onze collega Fenja, bekend van Maple.and.Oats op Instagram of bekijk de lijst van Noortje van de Allergievrije Vega.
Inge Leerschool eet sinds 2015 eet glutenvrij, vanwege glutensensitiviteit. Tegelijkertijd is zij gestart met haar blog Glutenvrije-Inge en met het delen van haar ervaringen op social media: Instagram en Facebook. Inge houdt van koken en haar moestuin en dat is voor haar een gouden combinatie.