• Lorem ipsum

De virale Dubai chocolade reep, maar dan zonder gluten!

26 Jul 2024
door Carmen

De virale Dubai chocoladereep, maar dan zonder gluten!

Je hebt deze reep vast wel voorbij zien komen op Instagram of Tiktok: de virale chocoladereep uit Dubai gevuld met pistache, tahin en kadayif. Een kleine tegenvaller voor mensen die geen gluten eten; kadayif is nooit glutenvrij. Tenminste, tot nu dan! Want wij hebben een recept met een super goed glutenvrij alternatief voor de kadayif. Deze reep is zo lekker, die wil je proberen!

Glutenvrije vervanger voor de Kadayif

Wat is Kadayif eigenlijk? Ook wel bekend als engelenhaar, kadayif zijn hele dunne filodeeg slierten. Kadayif wordt veel gebruikt in desserts zoals Libanese knafeh (ook bekend als künefe). Kadayif is heel populair in gebruik door de langdurige krokante eigenschappen, en het feit dat je het voor zowel zoete als hartige gerechten kunt gebruiken.

Helaas hebben wij nog geen recept gevonden voor glutenvrije filodeeg, maar dit super eenvoudige recept is echt een goede vervanging voor de kadayif! Je hebt maar 2 ingrediënten nodig, namelijk maizena en water. Makkelijker kunnen we het bijna niet maken!

Meng 1 deel water met 1 deel maizena tot dit een papje vormt. Doe dit is een spuitzak met een hele kleine opening. Spuit dunnen lijntjes in een hete pan en verwarm de lijntjes tot deze uitharden. Haal de lijntjes los van een pan en plaats deze in een kom. Voilà, je glutenvrije vervanger voor rauwe kadayif!

Chocolade tempereren: wel of niet doen?

Het korte antwoord is ja doe dit wel! Er staan veel recepten voor deze reep online waarin mensen dit niet doen, maar dit een vitaal onderdeel van werken met chocolade. Als je je chocolade niet tempereert, is de chocolade zacht, blijft de reep minder lang houdbaar en zal het heel lastig zijn de reep uit de vorm te krijgen.

Wat is tempereren?

Tempereren is het proces waarin je de chocolade op de juiste temperatuur brengt voor je deze verder verwerkt. Door het ondergaan van dit proces activeer je de juiste kristallen in de chocolade waardoor het eindproduct de knapperigheid en glans krijgt die je van chocolade gewent bent. Door je chocolade alleen simpelweg te smelten en weer uit te laten harden, verlies je deze knapperigheid en zal je chocolade dof uitslaan. De houdbaarheid wordt ook verkort. Daarnaast krimt de chocolade iets in wanneer je deze correct tempereert, waardoor de chocolade uit de vorm zal komen. De kans is dus groot dat als je dit niet doet, je de chocolade niet uit de vorm krijgt.

Tempereren lijkt voor veel mensen en lang en ingewikkeld proces waardoor het wordt overgeslagen. Dit valt enorm mee, zolang je weet wat je moet doen! Klik hier voor een duidelijke uitleg over tempereren. Heb je geen voedsel thermometer thuis? Klik dan hier

 

Recept (voor 3 chocoladerepen van 100g)

Ingrediënten
  • Melkchocolade, 300 gram (bijvoorbeeld deze lactosevrije variant van Cereal)
  • Pistachenoten, 150 gram
  • Poedersuiker, 75 gram
  • Zonnebloem olie, een scheut
  • Witte Tahin, 1 eetlepel
  • Maizena, 50 gram
  • Water, 50 ml/gram
  • Roomboter of margarine, een royale klont

 

Benodigdheden
  • Chocoladereep vorm 100 gram. Bijvoorbeeld deze
  • Voedsel thermometer.
  • Magnetron of pan met water (om au bain marie te smelten)
  • Plastic bak voor de magnetron of metalen bak voor au bain marie
  • Spatel
  • Spuitzakken
  • Oven
  • Pan
  • Keukenmachine (om de pistache mee te malen)
  • Glaceermes of vergelijkbaar gereedschap om de chocoladevormen mee af te strijken
  • Bakpapier
  • Garde
Bereidingswijze
  1. Brand de pistachenootjes voor 8 minuten in de oven op 180 graden. Laat de nootjes helemaal afkoelen.
  2. Maal de pistachenootjes, de poedersuiker en een scheut zonnebloem olie tot een egale pasta. Laat de pasta afkoelen.
  3. Meng de maizena en water tot een papje. Doe dit in een spuitzakje.
  4. Plaats een pan, zonder olie of boter, op het vuur en laat deze warm worden. Spuit dunne lijntjes van het maizena papje in de pan en bak deze tot de lijntjes zijn uitgehard. Verwijder ze van het vuur en doe ze in een bakje om af te laten koelen. Herhaal deze stap tot het spuitzakje leeg is.
  5. Meng in een kom de afgekoelde pistache pasta, zelfgemaakte kadayif en eetlepel tahin tot de vulling. Laat dit afkoelen tot kamertemperatuur.
  6. Smelt de chocolade in de magnetron of au bain mairie. Tempereer de chocolade tot 30 graden (Let op: deze temperatuur is alleen voor melk chocolade!). Vul de reep vorm met de getempereerde chocolade (bijvoorbeeld met behulp van een spuitzak) en tik deze een aantal keer stevig op het aanrecht. Dit is zodat er geen luchtbellen in de reep komen. Kiep de reep om en laat de overtollige chocolade uit de vorm stromen op een bakpapiertje. Schrap met een glaceermes langs de rand van de vorm zodat deze glad is. Plaats in de koelkast totdat de chocolade is uitgehard (ongeveer 30 minuten).
  7. Vul de vorm met het pistache pasta mengsel. Vul tot maximaal 2 mm onder de rand. Plaats de vorm in de koelkast totdat de vulling stevig is.
  8. Smelt ondertussen de inmiddels uitgeharde chocolade van het bakpapiertje opnieuw en tempereer deze ook opnieuw. Stort de chocolade bovenop de vulling en tik weer aan aantal keer stevig op het aanrecht. Schrap met een glaceermes langs de achterkant zodat deze strak is. Plaats de vorm in de koelkast tot de chocolade volledig is uitgehard (ongeveer 1 uur).
  9. Haal de chocolade uit de vorm. Geef eventueel een zachte tik op de achterkant tot deze lost komt. Lukt het dan nog niet? Plaats de vorm even 10 minuten in de vriezer en probeer het opnieuw!
  10. Lekker glutenvrij genieten van je zelfgemaakte Dubai chocoladereep!

 

Link naar het volledige filmpje.

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter