Wat is plantaardige melk?
De term plantaardige melk ken je hoogstwaarschijnlijk wel, alleen wat houdt het nou precies in? Plantaardige melk is geen echte melk. Waar koemelk afkomstig is van koeien en bedoeld is voor kalfjes, wordt plantaardige melk gemaakt op basis van bijvoorbeeld amandelen, rijst, soja, kokos en haver. Plantaardige melk bestaat net als dierlijke melk voor het grootste gedeelte uit water.
Vaak zit maar een klein beetje van de plantaardige basis in de melk. Ook kunnen plantaardige melksoorten gezoet zijn voor een lekkere zoete smaak. Melk is van zichzelf natuurlijk niet zoet, daarom zijn er ook ongezoete soorten plantaardige melk die wat meer op de ‘echte’ melk lijken.
Melk is van zichzelf een bron van calcium en eiwitten en bevat verder ook nog andere voedingsstoffen. Door de plantaardige producten zoals amandelen, rijst, soja, kokos en haver zijn plantaardige melksoorten ook vaak een bron van eiwitten. Daarnaast wordt er vaak ook calcium, vitamine B12 en vitamine D toegevoegd aan plantaardige melk, zodat het zoveel mogelijk op de samenstelling van melk lijkt.
Verschillende soorten plantaardige melk
Er bestaan verschillende soorten plantaardige melk. Zoals je net al hebt kunnen lezen, heeft iedere soort plantaardige melk zijn eigen samenstelling omdat het van een ander product is gemaakt.
De meest bekende soorten plantaardige melk zijn nog wel sojamelk, amandelmelk, havermelk, kokosmelk en rijstmelk. Verder bestaan er ook nog andere soorten plantaardige melk zoals quinoamelk, gierstmelk en hennepmelk.
De voordelen
Je weet nu wat plantaardige melk is en wat het inhoud. Alleen wat zijn nou de voordelen van deze plantaardige melk?
Een voordeel van plantaardige melk is dat…
… plantaardige melk geen lactose bevat.
Waarom is dit een voordeel? Lactose is een suiker dat van nature voorkomt in zuivelproducten zoals melk. Lactose wordt in de dunne darm afgebroken door het enzym lactase, dat het lichaam zelf produceert.
Bij de geboorte maakt iedereen het enzym lactase aan. De productie hiervan kan echter afnemen naarmate je ouder wordt en bij sommige mensen zelfs helemaal stoppen. Dan kan lactose niet meer afgebroken worden in de dunne darm, wat voor buikklachten kan zorgen.
Deze buikklachten worden veroorzaakt doordat lactose nu onafgebroken in de dikke darm terechtkomt, waar bacteriën deze suikers vergisten. Dat geeft klachten als diarree, gasvorming in de darmen en buikkrampen.
Het voordeel van plantaardige melk is dat het niet deze buikklachten veroorzaakt, dankzij de afwezigheid van lactose.
… het makkelijk te bewaren en gebruiken is.
Plantaardige melk is buiten de koelkast te bewaren. Je bewaart het gewoon buiten de koelkast tot het moment waarop je het nodig hebt. Als je het pak geopend hebt hoef je hem namelijk pas in de koelkast te bewaren. Dit is bij normale verse melk niet het geval.
Zo kan je dus altijd een pak plantaardige melk in huis hebben waardoor je hem altijd bij de hand hebt voor het moment waarop je hem nodig hebt. Handig!
… het duurzaam is.
Naast alle andere voordelen van plantaardige melk, is het ook nog eens heel duurzaam. Om melk te krijgen moet een koe deze natuurlijk produceren. Hiervoor moet de koe veel eten en drinken waardoor het meer belastend is voor het milieu dan plantaardige melk.
Voor plantaardige melk is namelijk alleen water nodig en de benodigde ingrediënten zoals soja in het geval van sojamelk en haver voor havermelk. Zo draag je dus ook nog eens je steentje bij voor het milieu wanneer je kiest voor plantaardige melk in plaats van koemelk.
… ze in allemaal verschillende soorten bestaan.
Je hebt zojuist al wat gelezen over de verschillende soorten plantaardige melk die er zijn. Iedere plantaardige melk, verschillend per merk en soort, heeft weer net een andere smaak. Zo zit er dus altijd wel een smaakje tussen dat jij lekker zult vinden!
Plantaardige melk, probeer het zelf!
Nog niet overtuigd? Probeer dan zelf eens een van onze plantaardige melksoorten uit om er achter te komen hoe lekker ze wel niet zijn.