1. Bij twijfel niet doen
Het allerbelangrijkst is natuurlijk dat je echt glutenvrij eet! Dit klinkt natuurlijk logisch, maar dit is nog niet altijd even makkelijk. Denk bijvoorbeeld aan kruisbesmetting of producten waarvan je niet verwacht dat er gluten in zit (lees ook eens dit artikel). Het eten van gluten zorgt er namelijk voor dat voedingsstoffen niet (goed) opgenomen kunnen worden door jouw darmen. Zo mis je veel voedingsstoffen! Als je net te horen hebt gekregen dat je glutenvrij moet eten, is het raadzaam om een diëtist(e) gespecialiseerd in coeliakie in te schakelen via bijvoorbeeld de NCV. Producten met een glutenvrij logo zijn 100% vrij van gluten! Vraag bij twijfel advies aan een diëtist of kies voor een gecertificeerd glutenvrij product.
2. Eet zo min mogelijk bewerkte producten
Deze tip geldt ook voor mensen die wel gluten eten, namelijk: eet zo min mogelijk bewerkte producten. Vaak komt het voor dat bewerkte producten die glutenvrij zijn, nog een tikkeltje ongezonder zijn dan bewerkte producten met gluten. Dit komt doordat het vervangen van gluten vaak samengaat met het extra toevoegen van andere ingrediënten zoals suiker. De reden hiervoor is dat gluten zorgt voor een bepaalde structuur en smaak van een product. Bewerkte glutenvrije producten bevatten veelal weinig vezels, vitaminen en mineralen en daarentegen meer vet, suiker en calorieën. Eet glutenvrije koekjes, snoep, kant-en-klaarmaaltijden en bewerkte ontbijtgranen dan ook met mate.
3. Eet vooral van nature glutenvrije producten
Door producten te eten die van nature glutenvrij zijn, verklein je de kans dat je te veel suiker, vet en calorieën binnenkrijgt. Bij van nature glutenvrije producten kun je denken aan boekweit, zilvervliesrijst, peulvruchten, noten, zaden, fruit en groenten. Allemaal 100% glutenvrije voedingsmiddelen die rijk zijn aan voedingsstoffen zoals vitaminen en mineralen! Er bestaan veel verschillende soorten bonen en peulvruchten waarmee je kunt variëren. Het voordeel van deze producten is dat je ze ook kunt gebruiken om mee te bakken én dat ze lang houdbaar zijn. Ideaal om een voorraadje van in huis te hebben!
4. Zorg voor variatie
Er bestaan veel verschillende producten die van nature glutenvrij zijn. Tussen deze producten zitten ook verschillen in voedingswaarden zoals vitamines. Door te variëren zorg je ervoor dat je genoeg voedingsstoffen binnenkrijgt. Eet daarom elke dag minimaal 2 soorten fruit, wissel dagelijks af met 250 gram groenten en neem iedere dag een handje gemengde noten. Eet daarnaast minimaal één keer per week peulvruchten zoals bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten… genoeg keuze!
5. De volgende voedingsstoffen verdienen extra aandacht
Vitamine B, jodium, vezels, ijzer, calcium, vitamine D… Zomaar een greep uit de vitamines en mineralen waar je met een glutenvrij dieet eerder een tekort van kunt ontwikkelen. Glutenbevattend volkorenbrood bevat naast B-vitamines ook jodium en vezels. Daarom is het belangrijk om hier bij het kopen van glutenvrij brood rekening mee te houden. Let er bijvoorbeeld op of er bakkerszout met jodium is toegevoegd en hoeveel gram vezels het brood bevat. Of kies eens voor zeewier, een product dat van nature jodium bevat. Om voldoende ijzer binnen te krijgen, eet je regelmatig vlees(vervangers) en peulvruchten. Eet tegelijkertijd een stuk fruit of groenten dat vitamine C bevat, zoals een sinaasappel of paprika en jouw lichaam neemt het ijzer gemakkelijker op! Calcium vind je in (plantaardige) melk en vitamine D in vette vis, halvarine en margarine.
Het belang van een diëtist(e)
Het feit dat je (ineens) glutenvrij moet eten, kan veel invloed hebben op jouw leven. Dit begrijpen wij van Glutenvrijemarkt.com maar al te goed. Daarom raden wij altijd aan om contact op te nemen met een diëtist(e). Hij of zij kan jou alles vertellen over hoe jij zo gezond mogelijk glutenvrij eet. Welke voedingsstoffen extra aandacht verdienen, kan namelijk van persoon tot persoon verschillen en hangt van meerdere factoren af. Een gesprek met een diëtist(e) kan behoorlijk veel rust geven, al is het alleen maar om te controleren of je goed bezig bent! Heb je dit interview met diëtiste Maren Rothkegel al gelezen?