Wat is coeliakie?
Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte waarbij het lichaam antistoffen aanmaakt tegen eigen darmweefsels na het eten van gluten. Indien iemand symptomen heeft die kunnen wijzen op coeliakie, vindt een eventuele diagnose plaats.
Wat is de oorzaak van coeliakie?
Het niet kunnen verdragen van gluten is vastgelegd in de genen. Wanneer iemand drager is van het gen HLADQ2 en/of HLADQ8, kan dit aanleiding zijn om coeliakie te ontwikkelen. Indien iemand deze HLA-genen niet bezit, krijgt diegene ook geen coeliakie. Ongeveer 30% van de bevolking is drager van deze HLA-genen, maar niet iedereen ontwikkelt daadwerkelijk coeliakie. Welke factor coeliakie triggert is nog niet bekend, hier wordt nog volop onderzoek naar gedaan.
Het blijven consumeren van gluten, ook al is dit maar een beetje, kan zorgen voor schade aan de darm. Wanneer iemand met coeliakie gluten consumeert, ontstaat door de schade aan de darm kans op tekorten in voedingsstoffen. De enige behandeling voor coeliakie die tot nu toe bekend is, is het volgen van een strikt glutenvrij dieet. Dit houdt in dat alle gluten moeten worden gemeden, inclusief sporen van gluten. Het heeft geen zin om bijvoorbeeld te minderen met gluten, want dan blijft de darmwand beschadigen. Wat als je nu per ongeluk gluten hebt gegeten?
Glutenintolerantie: groei ik eroverheen?
Een chronische ziekte houdt in dat het om een blijvende ziekte gaat. Omdat coeliakie een chronische auto-immuunziekte is, kun je hier dus niet overheen groeien. De enige behandeling is het volgen van een glutenvrij dieet.
Deel jouw verhaal!
Ben jij recent gediagnosticeerd met coeliakie en wil jij jouw verhaal delen? Of heb je al langer coeliakie en wil je graag iets vertellen over hoe de diagnose bij jou verliep? Stuur dan een mailtje naar [email protected] of reageer onder dit artikel!
Bronnen
1: Glutenvrij. Hoe kom ik tot de juiste diagnose?
2: Maag Lever Darm Stichting. Coeliakie.