• Lorem ipsum

Glutenvrij koken met het kookboek van Boeddhamum Glutenfree

18 Oct 2017
door Marieke de Groot

Het gezicht achter Boeddhamum Glutenfree

Mijn naam is Linda Dubbeldam. Ik ben 55 jaar en ik woon in Rotterdam samen met mijn zoon aan een fijne singel. We wonen twee hoog met een klein keukentje. Ik heb een stukje verderop in mijn straat een stuk moestuin van de gemeente, waar ik mijn eigen groentes kweek. Daarnaast heb ik een biologisch groentepakket van boerderij Landzicht in Strijen. Ik noem dit omdat ik eigenlijk altijd kook vanuit de groente. Groente uit de tuin of mijn pakket vormen de basis voor wat ik eet: dus altijd van het seizoen.

 


De overstap naar een glutenvrije levensstijl

In 2007 werd ik gediagnosticeerd met coeliakie, na een jarenlange, slopende zoektocht langs huisarts en specialisten, via een alternatieve arts naar mijn huidige MDL-arts die, aanvankelijk met heel veel scepsis, na een biopsie zijn excuses aanbood, omdat ik coeliakie marsh 4 had. Ik woog nog maar 45 kg en was óp.

De diagnose bracht een nieuwe levenswijze met zich mee: een glutenvrij dieet, tot dan toe nog nooit bij stilgestaan en een zoektocht naar de voeding die bij mij past. Ik kwam er al snel achter dat er van alles te koop was, maar dat die producten mij niet voedden. Vooral het brood! Ik had nog steeds honger, iedere dag, de hele dag. Mijn lichaam wilde helen, maar dat viel nog niet mee.

Mijn zoektocht naar gezond, lekker en volwaardig glutenvrij eten begon. Het heeft enige jaren geduurd om mijn lichaam te laten helen, te leren waar mijn lichaam goed op reageert en waarop niet. Dat moet ieder voor zichzelf uitvinden. Daarom wil ik niemand een dieet opdringen, maar mijn boek is bedoeld als inspiratiebron. Daarom ook zonder vlees of vis, wat ieder voor zich kan toevoegen.

 


De start van Boeddhamum Glutenfree

Ik besloot ook meteen om een blog te beginnen, vooral om anderen ook deel te laten maken van mijn zoektocht (aanvankelijk), maar steeds meer om mijn recepten te delen. Mijn blog werd boeddhamumglutenfree.blogspot.com.

 

Ik voelde meer verwantschap met medebloggers in het Engelse taalgebied. 10 jaar geleden werd er nog niet zoveel geblogd in Nederland op glutenvrij gebied. Daarnaast eet ik niet echt typisch Hollands, maar mijn recepten komen vanuit de hele wereld. Ik hou van reizen, van markten, van praten over gerechten en bereidingswijzen. Internet is een grote bron, daarnaast lees ik veel over voeding en gezondheid. 


De blognaam kwam na het lezen van een boek: Boeddhisme voor moeders, van Sarah Napthali. Een boek over opvoeding vanuit een boeddhistische levenswijze. Dat sprak en spreekt me zeer aan. Ik ben geboeid en wordt geïnspireerd door het boeddhisme als levensfilosofie en ik ben moeder, vandaar: boeddhamum. Ook tweetalig net als mijn blog. 

 


Het kookboek

Het blog was ook meteen het begin van het boek. Ik wist gelijk dat ik een boek zou gaan schrijven. Ik vond het heerlijk om gerechten te bedenken, klassiekers om te zetten in een glutenvrije versie, echt goed glutenvrij brood te ontwikkelen en ook nog eens mooie foto’s te maken. 


Het heeft me ongeveer 3 jaar gekost om het boek te maken wat nu voor je ligt. Ik ben nogal perfectionistisch. Er is altijd wat te schaven aan een boek. Ik ben blij en heel trots dat het nu klaar is en te koop.

 


Geen voedselhype

Het grappige is, dat ik geen vrienden heb of andere mensen ken die coeliakie hebben. Dus ik kook 100% glutenvrij voor mezelf, mijn zoon en voor vrienden en familie. Door altijd positieve feedback te krijgen van niet-coeliaken weet ik dat mijn boek ook heel geschikt is voor beide groepen. Er staat genoeg in om lekker, volwaardig en creatief te eten. Het boek verkoopt ook aan beide groepen.


Ik wil niet meedoen aan iedere voedselhype, maar probeer zo goed mogelijk dat te eten waarvan ik denk dat gezond is. En dan denk ik niet aan 'geen suiker' of 'geen koolhydraten' of wat dan ook, maar aan goede, eerlijke ingrediënten, veel variatie, zo veel mogelijk volwaardige producten als bruine basmatirijst, havervlokken en boekweitmeel en niet teveel tussendoor snacken. Goed eten als brandstof om een aantal uren op te kunnen functioneren. En dan natuurlijk ook lekker. Want waarom zou je iets eten wat maar mwah is? Ik besteed dan ook veel tijd in de keuken, want mijn voeding is mijn medicijn én mijn meditatie.

 


Mijn favoriete recept uit het boek

Ik denk dat ik nog steeds het meest trots ben op mijn glutenvrije boekweitboule. Dit is een echt brood, wat niet uit elkaar valt, wat je een paar dagen kunt bewaren en dan nog steeds lekker is (vinden ook mensen zonder coeliakie). Heeft me een paar maanden gekost om dit te ontwikkelen. Ondertussen ben ik weer een nieuw brood aan het ontwikkelen. Stay tuned!


Maar eigenlijk ben ik trots op al mijn recepten. Er is voor ieder tijdstip, ieder jaargetijde, iedere maand een recept te vinden waar ik zin in heb. Nu in oktober/november met het veranderen van het weer, de komst van appels en pompoenen merk ik ook een verandering in mijn eetlust op. Het is tijd voor verwarmende soepen, stoofpotten, wortelgroenten, etc. Ik kook vaak uit mijn boek nu ik het voor me heb liggen!

 


Het boek bestellen

Ik krijg veel positieve feedback van de mensen die het boek hebben aangeschaft, van andere bloggers (2 zeer enthousiaste reviews!): de recepten kloppen, de gerechten erg lekker en niet moeilijk om te maken, veelzijdig, creatief. Ik heb het boek zonder uitgever gemaakt, helemaal zoals ik het wil. Het bevat meer dan 145 recepten.


Het boek wordt on demand gemaakt en ik kan het via mijn blog tegen kostprijs aanbieden: softcover voor 46 euro en hardcover voor 54 euro. Dit betekent dat ik er niets op verdien, maar dat was ook niet de opzet. Mijn intentie is om mensen te stimuleren goed en lekker glutenvrij te eten en tijd te nemen om voor je lichaam en vooral je darmen te zorgen.


Ook is het boek er in een online versie, precies zoals het papieren boek, in pdf. Ik moet er wel bij zeggen, dat veel mensen die het boek per pdf hebben gekocht, daarna toch beslissen om het echte boek te kopen!


Het (e-)boek is te bestellen door mij een email te sturen, rechtstreeks via: [email protected] of via mijn blog

 


Toekomstplannen

Plannen heb ik genoeg, ik denk hierbij aan thematische kleinere boeken: brood, soep, salades, koekjes en gebak, etc, maar ook aan een boek met snelle, gezonde gerechten. Maar eerst ga ik een maand op reis naar Thailand en Vietnam, nieuwe inspiratie opdoen!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter