Glutenvrij verantwoord? Doe het volgende voorafgaand aan je avondje uit:
- Ga surfen op het internet. Is er op de website van het restaurant iets te vinden over voedselallergieën? Kun je op Google recensies van anderen vinden die hier iets over vermelden? Ook op Facebook kun je aan andere mensen ervaringen vragen met een bepaald restaurant en hun coeliakie of voedselallergie.
- Wanneer je naar een restaurant gaat van een grotere keten weet je dat deze vaak duidelijkere richtlijnen hebben wanneer het aankomt op allergenen. Bij restaurants die kleiner zijn is dit minder voor de hand liggend. Vaak is er hier vaak wel meer ruimte voor persoonlijke aandacht en voorkeuren (let wel op dat je dan niet tijdens het spitsuur gaat). Bij restaurants met hogere prijzen merken wij dat er meer flexibiliteit is om voor mensen met een voedselallergie aanpassingen te maken.
- Bel altijd op een rustig moment en ruim van te voren een restaurant op en vraag naar de mogelijkheden. Hoe gaan zij om met klanten met een voedselallergie? Let wel op dat je het echt over hetzelfde hebt en houd ook rekening met miscommunicatie qua taal: eerder werd mijn vraag naar ‘gluten’ geïnterpreteerd als ‘groente..’. Wanneer je merkt dat het personeel moeite heeft met je vraag, loop je risico dat er iets fout gaat. Stel tijdens je telefoontje daarom de volgende vragen ter opheldering:
- Kun je ergens het overzicht lezen van de gebruikte ingrediënten van de gerechten?
- Zijn er mogelijkheden een gerecht aan een allergie of intolerantie aan te passen?
- Heeft het restaurant richtlijnen op gebied van voedselallergie?
- Mag je zelf eten meebrengen waar de kok iets mee bereidt?
- Worden de kookbenodigdheden en het keukengerei apart gehouden van de rest?
- Is hier een aparte werkruimte of een apart aanrecht om een glutenvrije maaltijd te kunnen maken?
Weet degene aan de andere kant van de lijn waar je het over hebt? Krijg je duidelijke en zelfverzekerde reactie op je vragen en klopt de informatie? Schept het gesprek vertrouwen? Reserveer van te voren en laat een aantekening maken van je dieet. Bel nog een tweede keer na vlak voor je avondje uit.
- Bel het restaurant kort van tevoren nog voor een tweede check. Heb je nu iemand anders aan de telefoon, stel dan je vragen nog een keer. Krijg je andere antwoorden of heb je er geen goed gevoel bij, kies dan toch voor een ander restaurant.
Voorbereidingen van uit eten gaan met gluten intolerantie:
- Inmiddels weet je waarschijnlijk waar je wel en niet veilig kunt eten. Toch wil je ook wel eens iets anders. Het kan geen kwaad een back up plan te maken en een vertrouwd restaurant in het achterhoofd te houden mocht het etentje geen succes worden.
- Als je medicatie voorgeschreven hebt gekregen, neem deze dan mee. Gebruik je 2 adrenaline pennen? Check dan te voren de houdbaarheidsdata en neem er twee mee. Ga alleen uit eten als je deze bij je hebt.
- Zorg voor iets te eten in je tas. Mocht toch blijken dat het restaurant niet ‘veilig’ is voor jou, is het fijn dat je geen honger hoeft te hebben.
- Mocht je een kind hebben met een voedselallergie of intolerantie kun je vochtige schoonmaakdoekjes meenemen om een kinderstoel of de tafel af te poetsen in verband met sporen van gluten of een eventueel allergeen.
Wat te doen tijdens het etentje zelf:
- Vraag of de persoon waarmee je hebt gesproken aanwezig is of spreek met de leidinggevende.
- Noem alles op waar je niet tegen kan: gluten en waar het in zit, maar ook eventuele andere dingen, zoals lactose, maïs, ei, etcetera. Uit de reactie van de medewerker kun je inschatten of het restaurant in staat is om aan jouw verzoek te voldoen.
- Als je nog vragen hebt stel deze meteen, zelfs wanneer je ze al twee keer telefonisch hebt gevraagd. Krijg je een duidelijke en zelfverzekerde uitleg? Als je twijfelt over de antwoorden vraag dan naar de leidinggevende of de kok zodat je hen jouw verzoek voor kunt leggen en kunt vragen naar hun richtlijnen.
- Vraag ook aan hen welke gerechten voor jou geschikt zijn. Denk hierbij ook aan kruisbesmetting. Leg de leidinggevende of kok ook uit wat je met kruisbesmetting bedoelt. Veel restaurants bereiden al eerder op de dag eten en bewaren het in de koelkast. Sommige producten zullen vlak naast elkaar staan en er kan dan kruisbesmetting optreden. Vraag goed door naar de risico’s en oplossingen.
- Let zelf ook op de kruisbesmettingen. Vraag of jouw eten apart van de rest kan worden gebracht en niet in gezamenlijke schalen of mandjes wordt geserveerd. Eet geen glutenvrij brood uit een mandje met gewoon brood bijvoorbeeld, of frietjes die gefrituurd zijn met snacks gemaakt van gluten.
- Wees alert op het feit dat je door kaarslicht niet goed kunt zien wat er op je bord ligt. Let dus extra goed op dat je herkent wat er op je bord ligt.
- Probeer te genieten van je avondje uit! Hoe vaker je dit doet, hoe meer het routine wordt om voorzorgsmaatregelen te nemen. Het wordt dan steeds meer automatische piloot-werk, je gaat steeds beter inschatten wat en waar je kunt eten, waardoor je op het moment van eten zelf onbezorgd kunt genieten.
Leven met coeliakie of een voedselallergie is geen pretje, maar probeer je zelf (of je kindje) niet te veel te beperken. Heb je nog vragen? Of heeft het restaurant vragen? Laat van je horen!
Dit blogartikel is geschreven door Monique de Groot van Beter door Eten. Naast coeliakie heeft zij meerdere voedselallergieën en intoleranties. Het is dan ook haar missie de Nederlandse Horeca te trainen op het gebied van de allergenenwetgeving en koken voor mensen met een speciaal dieet. Op haar site lees je niet alleen tips en een leuke blog maar kan je ook volop inspiratie opdoen voor lekkere gluten- en lactosevrije gerechten!