Glutenvrij en veganistisch: lastig?
Zoals je wellicht al hebt gelezen in mijn artikel over glutenvrije en veganistische kruidnootjes bakken, eet ik zowel veganistisch, als glutenvrij. Ik merk wanneer ik nieuwe mensen ontmoet, dat zij vaak ietwat schrikken van dit nieuws. "...maar... wat eet je dan wel?" krijg ik regelmatig als vraag.
Gelukkig kom ik niks tekort, er is een wereld van mogelijkheden! Wat lastig blijft is kant-en-klaar eten, zowel uit de winkel, als in een restaurant. Ik mopper dan ook regelmatig wanneer ik eten wil bestellen. Ik ben dan ietwat teleurgesteld in de opties die er zijn, maar ik besef me achteraf ook dat ik gewoon honger heb... en dan wil je niet hoeven zoeken naar geschikt eten. Je wilt gewoon lekker eten. Daar heb ik kortgeleden een oplossing voor bedacht en die deel ik graag met je. Dat gezegd hebbende, ga ik door naar mijn tips voor glutenvrij en veganistisch eten.
Ik heb het druk!
Ik heb een baan, ik ben freelancer, ik volg cursussen, ik sport, ik klus in huis en daarbij heb ik veel te veel hobby's. Met andere woorden: ik heb het druk. Glutenvrij en/of veganistisch eten en drukte lijken in eerste instantie niet heel goed samen te gaan en zeker niet als je ook gezond wilt eten. Herkenbaar? Dan wil je vast weten hoe ik daarmee om ga in het dagelijks leven.
Mijn aanpak om glutenvrij (en veganistisch) eten in het dagelijks leven leuker en makkelijker maken
Pro-actief zijn is het allerbelangrijkste om glutenvrij (en veganistisch) eten leuker en makkelijker te maken. Het is belangrijk terugkerend je voor te bereiden op zowel dag- en weekniveau, als eenmalig op algemene dagelijkse zaken. Wat ik hiermee bedoel?
Eenmalige algemene voorbereidingen
- Onderzoek waar je in jouw woonplaats met plezier kunt eten of eten kunt bestellen en maak hiervan een lijst, eventueel met openingstijden en adressen erbij. Deze lijst kun je dan ook gemakkelijk delen met vrienden, familie en collega's wanneer er een etentje is. Zo wordt het met jou uit eten gaan niet meer een 'probleem' voor de ander, maar geef je zelfs de organisator opties om uit te kiezen. Daarbij - en niet onbelangrijk - kun jij met een gerust hart uit eten.
- Doe hetzelfde voor supermarkten en basisproducten die geschikt zijn voor jou om te eten. In welke supermarkten kunnen jij en jouw omgeving iets halen en om welke producten gaat dit? Maak een handige lijst met welke producten je glutenbevattende en niet-vegan ingrediënten kunt vervangen om het iets glutenvrij (en veganistisch) te maken.
- Vraag aan je omgeving die minder bekend is met gluten en/of veganistisch eten zich even in te lezen. Je kunt die verwijzen naar deze pagina met basisinformatie of laat deze mensen lezen waar gluten in zitten.
- Wanneer je al deze informatie samenvoegt tot een documentje, kun je dit als totaalpakketje aan je omgeving aanbieden. Handig! Voor jezelf is het vooral handig om een 'last-minute plan' klaar te hebben liggen. Spontaniteit hoeft niet verbannen te worden uit je leefstijl, maar je kunt wel van tevoren je opties voor last-minute momenten uitzoeken. Zo voorkom je frustraties wanneer je spontaan uit eten wilt of eten wilt bestellen.
- Mijn vriend eet 's avonds met mijn eetrichtlijnen mee, wat ontzettend prettig is. Voor hem koop ik wel normaal brood, yoghurt en kaas. (Voor mij minder van belang, maar voor mensen met coeliakie wel: let hierbij op kruisbesmetting). Ook mijn andere vrienden en familie eten doorgaans met me mee. Het is wel belangrijk dat ze goed geïnformeerd zijn. Ik kan anders natuurlijk niet verwachten dat ze alles begrijpen en goed doen, als zij een geheel andere levensstijl hebben. Daarbij ben ik er zelf de dupe van als het misgaat. Ik voorzie hen dan ook van lijstjes en info om het makkelijker te maken om rekening met mij te houden.
- Hoewel mijn omgeving graag rekening met me houdt, ben ik zelf ook pro-actief in het zelf meenemen van eten. Als ik bij iemand op bezoek ga, of het nu voor lunch of diner is, bied ik altijd aan zelf iets concreets mee te nemen. Ik vraag wat ze willen bereiden en geef meteen opties: je kunt deze pasta daar kopen, of zal ik zelf mijn pasta meenemen? Zo heb ik bijvoorbeeld ook zelfgemaakte cake in de vriezer liggen, verdeeld in plakken. Zo kan ik altijd makkelijk iets meepikken als ik naar iemand toe ga. Wanneer mijn vrienden dit niet leuk of gastvrij vinden, druk ik hen altijd op het hart dat dit voor mij normaal is en dat het feit dat ze moeite voor me willen doen mij al heel blij maakt.
- Ik houd een receptenboek bij waarin ik recepten bewaar die geschikt voor mij zijn of gemakkelijk aangepast kunnen worden. Ik haal de recepten van internet, knip ze uit tijdschriften, krijg ze door van vrienden of bedenk deze zelf. Het mooie hiervan is dat het niet alleen handig is voor mijzelf, maar ook voor mijn omgeving. Ik kan hen gemakkelijk een recept doorgeven als ze voor me willen koken.
Terugkerende voorbereidingen op dag- of weekniveau
- Elk weekend maak ik een weekplanning met wat we eten. Dit doe ik op basis van mijn receptenboek. Ik hang een weekschema van de maaltijden in de keuken. Op deze manier weet mijn vriend ook wat er klaargemaakt kan worden. Dit is niet alleen handig om 'veilig' en lekker te eten, het maakt het koken ook makkelijker. We weten precies wat we wanneer koken en er hoeft niet last-minute over nagedacht te worden. Het is trouwens ook handig wanneer je uit wilt komen met een budget. Je gaat er heel doelgericht boodschappen van doen! Geen inspiratie? Leg je receptenboekje erbij.
- Boodschappen doen we in één keer, of dit nu online of in de supermarkt is. Natuurlijk komen we altijd wel eens iets te kort of zijn we iets vergeten en lopen we later in de week alsnog even de supermarkt in, maar over het algemeen hebben we aan één keer boodschappen doen genoeg. Stel je voor: nooit meer met een hongergevoel door de supermarkt lopen en je verlekkeren aan alles wat je niet kunt eten.
- Gezien de drukte kook ik altijd voor 2 dagen. Hebben we iets over dan eten we dit als lunch of vriezen het in voor een andere drukke periode.
- Ook zorg ik ervoor dat ik altijd bepaalde basisproducten in huis heb, maar ook last-minute producten voor als ik onverwachts trek in iets heb. Zo vind je in mijn keuken- of koelkast altijd: crackers, soep, pasta, nootjes, hummus, toastjes (die kan ik gemakkelijk meenemen naar een feestje), havermout, havermeel en amandelmelk.
Nu je een algemene indruk hebt van hoe ik in mijn dagelijks leven ervoor zorg dat ik leuk, makkelijk én veilig glutenvrij en veganistisch eet, gaan we nu door naar mijn oud & nieuw!
Glutenvrij en veganistisch oud & nieuw vieren
Hoe pak ik dit jaar mijn oud & nieuw aan? Heel simpel eigenlijk! Ik heb weinig tijd, dus doe ik het volgende.
- Oliebollen bak ik wegens tijdgebrek niet zelf en daarbij zijn ze niet glutenvrij én veganistisch te koop. Ik ontwikkel een nieuwe traditie: appelflapjes. Voor mijzelf koop ik een pak glutenvrij bladerdeeg van Schär en maak hiervan een aantal appelflapjes. Deze neem ik mee naar mijn familie. Voor hen is het fijn dat ik goed voor mijzelf zorg. Zij kunnen zich dan weer richten op het bakken van hun eigen oliebollen, wat - wees eerlijk - altijd een hoop (klieder)werk is!
- Als ontbijt op nieuwjaarsdag maken we een Engels ontbijt: toast, worstjes, witte bonen in tomatensaus, gebakken champignonnetjes en gebakken ei. Ik neem zelf mijn brood mee en eet dit getoast in mijn eigen koekenpan. Ik gebruik Orgran Easy Egg om scrambled egg te maken en bak dit met champignonnetjes en stukjes courgette. Heerlijk! De worstjes sla ik over, maar in plaats daarvan gebruik ik Amisa Burgermix om heel kleine burgertjes te maken om erbij te eten.
- Op (de rest van) 1 en 2 januari eet ik lichte maaltijden, aangezien op oudejaarsavond en tijdens het nieuwjaarsontbijt koolhydraten genoeg op heb. Het moet natuurlijk niet te gek worden! Over het algemeen betekent dit voor mij dat ik veel groenten eet.
Nu je meer weet over mijn aanpak van een glutenvrij en veganistisch leven én oud & nieuw, stel ik nog even #decemberglutenvrij voor. Weet jij wat dit is en wat we doen?
Meer inspiratie voor de decembermaand?
Hopelijk sla jij, net als ik, na het lezen van dit recept ook lekker aan het bakken! Ik hoor graag jouw ervaring met glutenvrij en veganistisch bakken. Laat hieronder je reactie achter.
Wist je dat gedurende de hele maand december 2018 nog 7 andere glutenvrije bloggers hun recepten, tips en lijstjes met jou delen om van de feestdagen een feestje te maken? Lees welke andere bloggers mee doen en bekijk ook hun tips!