• Lorem ipsum

Het effect van gluten op je darmen

23 Jul 2018
door Samantha Han

Wat is coeliakie?

Wat is coeliakie ook alweer precies? Fris je kennis op door dit artikel te lezen. 

 

Wat is het effect van gluten op je darmen?

Bij mensen met coeliakie is het afweersysteem in de dunne darm ontregeld. We noemen coeliakie een auto-immuunziekte. Normaalgesproken zorgt het afweersysteem van de mens ervoor dat schadelijke stoffen die het lichaam binnendringen (zoals bepaalde bacteriën of virussen) onschadelijk worden gemaakt. Een gezond afweersysteem van de darm zal gluten niet zien als een schadelijke stof en zal hier dus niet op reageren. Het afweersysteem van een coeliakiepatiënt beschouwt gluten als een schadelijke stof. Het afweersysteem probeert gluten dan onschadelijk te maken, maar hierbij beschadigt het darmslijmvlies. Dit leidt onder andere tot een verminderde opname van voedingsstoffen. Hierdoor is de kans op vitaminetekorten groot (Voedingscentrum). Lees dit artikel om erachter te komen op welke tekorten je een risico loopt.

 

 

Hoe ziet een beschadigd darmslijmvlies er uit?

Normaalgesproken bestaat het slijmvlies van de dunne darm uit lange slanke villi (plooien). Deze villi hebben samen een grote oppervlakte en hiermee kunnen voedingsstoffen snel worden opgenomen in het lichaam. Bij coeliakiepatiënten wordt er door het eten van producten met gluten een ontstekingsreactie opgeroepen in het darmslijmvlies. Hierdoor kunnen de villi gedeeltelijk of zelfs geheel verdwijnen. Dit wordt vlokatrofie genoemd. De oppervlakte van de villi is dan sterk verkleind en dat is dan ook de reden dat voedingsstoffen minder goed opgenomen kunnen worden in de darmen. In de onderstaande afbeelding zie je het verschil tussen de villi bij een gezonde persoon en de villi bij iemand met coeliakie (Stichting Darmgezondheid).

 

Is coeliakie chronisch?

Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte en je kunt hier dan ook niet van herstellen. De enige behandeling is het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. Als coeliakie lang onbehandeld blijft, dan kan de darm onherstelbaar beschadigd raken. Wordt de behandeling echter tijdig gestart, dan kan de darm zich meestal goed herstellen en zullen de klachten in de meeste gevallen ook verdwijnen. Het is dus van belang dat de diagnose tijdig wordt gesteld en dat de behandeling snel wordt gestart. Ben je benieuwd hoe de diagnose van coeliakie verloopt? Lees dan dit artikel! En ben je benieuwd of coeliakie erfelijk is? Dat antwoord vind je hier!

 

Dat gluten slecht voor darmen zijn, geldt dus niet voor personen zonder coeliakie of glutensensitiviteit. Zij kunnen gluten uit voeding normaal opnemen en verteren. Heb je wel coeliakie of glutensensitiviteit? Dan is het van extreem belang om glutenvrij te (gaan) eten! Wij van Glutenvrijemarkt.com kunnen jou daar heel goed bij helpen.

 

Heb je nog vragen over dit artikel? Laat het ons dan weten! Laat je reactie achter onder dit artikel.

 

Bronnen

1: Dieetbehandelingsrichtlijn. Patiënten met coeliakie / dermatitis herpetiformis. 2014

2: Stichting Darmgezondheid. Coeliakie.

3: Voedingscentrum. Coeliakie (glutenintolerantie).

Reacties
Eva
20 Mei 2021
Hallo Cecile,
Bedankt voor je reactie.

Fijn om te horen dat het glutenvrije dieet voor je werkt! Maar wat naar dat je door een glutenfout zo veel last hebt.
Ik heb zelf nog nooit gehoord over dat karnemelk de klachten zou verminderen, maar je kan het natuurlijk proberen. Karnemelk is in ieder geval gewoon glutenvrij.

Voor een officiële bevestiging van deze theorie kan je de website van de Nationale Coeliakie Vereniging in de gaten houden. Daar maken ze uitkomsten van soortgelijke onderzoeken bekend en dat is een betrouwbare bron.

Ik hoop dat je klachten snel verlichten!
Cecile Kop
18 Mei 2021
Ik volg al een tijdje glutenvrij dieet tegen opgeblazen gevoel in buik, gewrichtspijnen en depressie en helpt goed. Gisteren bij iemand brood met gluten gegeten en een blik soep. Heb nl ook een histamine intolerantie en de hele dag vandaag dus buikkrampen, misselijk en diarree. Heb glutenvrije crackers gegeten en drink genoeg water. Nu had ik ergens gelezen dat karnemelk goed is als je per ongeliuk gluten hebt gegeten. Karnemelk zou de gluten afbreken
Vivian
21 Dec 2020
Hoi Yolanda, vervelend dat je die klachten hebt. Hoofdpijn zou ook een gevolg zijn van het eten van gluten. Ik raad je echter aan met dit soort vragen naar een arts of ander medisch specialist te gaan. Hij of zij kan dan specifiek naar jouw situatie kijken en je adviseren.
Groetjes,
Vivian
Yolanda Maarsen-brouwer
21 Dec 2020
Ik heb een vraag,ik heb pas gehoord dat ik coeliakie heb maar ik heb ook elke dag hoofdpijn en als ik maar een kruimeltje gluten naar binnen heb gekregen wordt het erger maar ik zie het er niet tussen staan,heb wel nog hemochromatose en boezemfibrilleren
Vivian
3 Jan 2020
Hoi Susan,
Wat vervelend dat je zoveel klachten ervaart! Je vraag is voor ons lastig te beantwoorden. Ik raad je aan om contact op te nemen met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (https://www.glutenvrij.nl/), zij zijn expert op het gebied van alles wat met coeliakie/glutenintolerantie te maken heeft en kunnen jouw vraag hopelijk goed beantwoorden.
Veel succes en sterkte!
Susan
21 Dec 2019
Hi, na al langere tijd kwakkelen voel ik mij afgelopen 2 maanden erg ziek. Na een virus bleef ik doorkwakkelen, ben 9 kilo afgevallen en heel erg misselijk. Mijn eetlust is weg dus er komt weinig voeding binnen. Nu ben ik door de internist getest via bloed op coeliakie, dat was negatief en volgens haar dus 0 kans op coeliakie. Als ik hier en daar eens wat lees betwijfel ik dat, lees dat er regelmatig negatieve bloedtesten zijn terwijl er later toch coeliakie vastgesteld is. Ik ben zelf vrij zeker dat het wel door de gluten komt. Afgelopen vrijdag heb ik een maag/dunne darm onderzoek gehad en zijn er meerdere biopten afgenomen. Nu lees ik overal dat je vooral veel gluten moet blijven eten voor dat onderzoek. Nu heb ik wel gluten gegeten dmv volkoren crackers, pasta, ontbijtkoek, soms een verdwaalde koek en mie maar niet dagelijks en geen grote hoeveelheden. Op dinsdag heb ik mijn laatste glutenvolle volkoren macaroni op. Woe en do heb ik alleen wat fruit en groente gegeten. Mijn arts heeft mij totaal niet ingelicht over veel gluten moeten eten en omdat ik binnen een dag na uitslag bloedonderzoek al terecht kon voor het maagonderzoek heb ik ook niet echt de kans gehad om me er vol mee te gaan proppen. Heeft het biopt nu zin gehad denk je, of zijn er echt grote hoeveelheden gluten nodig?
Denise Schut
22 Mei 2019
Hi Brenda, helaas bestaat er geen algemene regel voor. Dit ligt volledig aan jouw lichaam. Je darmen hebben na het eten van gluten tijd nodig om te kunnen herstellen, dit is bij de één 1 dag, bij de ander 2 of meer. Belangrijk is wel, heb jij coeliakie, eet echt geen gluten, ook niet als jouw herstel periode heel kort is. De reactie van jouw lichaam geeft aan door de reactie dat je geen gluten moet eten en dan is het wel wijs hier goed naar te luisteren. Je kunt ook veel van onze artikelen over gezondheid lezen! Je vindt hier divers gevolgen die je kunt ondervinden van het eten van gluten wanneer je coeliakie hebt.
Brenda
9 Mei 2019
Hallo, ik heb geen allergie wel waarschijnlijk een intolerantie. Ik vraag me af hoe lang gluten in mijn darmen blijft zitten als ik een keer besluit bijv een sojasaus met tarwe erin te eten. Is de buikpijn de volgende dag over, maar blijft de irritatie in mijn darmen. Toen ik glutenvrij ging eten had ik na 1,5 week echt geen opgeblazen gevoel en buikpijn meer. Als ik dit antwoord weet kan ik nog bewustere keuzes maken. Bedankt!
Lotte
24 Jul 2018
Dag Amber, als je een glutenintolerantie hebt, mag je absoluut geen gluten binnenkrijgen! Een beetje gluten kan er al voor zorgen dat je darmvlokken ernstig beschadigen, ook al ervaar je misschien geen klachten. Er zit maar 1 oplossing op en dat is het 100% vasthouden aan een glutenvrij dieet... mocht je dit erg lastig vinden, wij hebben veel artikelen geschreven met tips!
Amber
23 Jul 2018
Ik ben een jaar geleden er achter gekomen dat ik gluten allergie heb. Had eigenlijk nergens last van maar om een of andere reden toch een test laten doen. Heb toen 4 maanden glutenvrij gegeten maar eigenlijk kreeg ik toen juist veel last van buikpijn en noem maar op, dus ben ik weer normaal gaan eten. Ik heb in het ziekenhuis een echoscopie gehad en zo hebben ze gekeken naar mijn darmen en hebben ze gezegd dat mijn darmvlokken al voor de helft kapot waren. Waar ik nu heel erg mee zit is dat ik geen last krijg als ik iets van gluten eet en de verleiding om dus iets te pakken met gluten soms best moeilijk is. Is het dan heel erg slecht als ik soms toch iets van gluten binnen krijg?
Liefs Amber
Laat een reactie achter