Wat is coeliakie?
Wat is coeliakie ook alweer precies? Fris je kennis op door dit artikel te lezen.
Wat is het effect van gluten op je darmen?
Bij mensen met coeliakie is het afweersysteem in de dunne darm ontregeld. We noemen coeliakie een auto-immuunziekte. Normaalgesproken zorgt het afweersysteem van de mens ervoor dat schadelijke stoffen die het lichaam binnendringen (zoals bepaalde bacteriën of virussen) onschadelijk worden gemaakt. Een gezond afweersysteem van de darm zal gluten niet zien als een schadelijke stof en zal hier dus niet op reageren. Het afweersysteem van een coeliakiepatiënt beschouwt gluten als een schadelijke stof. Het afweersysteem probeert gluten dan onschadelijk te maken, maar hierbij beschadigt het darmslijmvlies. Dit leidt onder andere tot een verminderde opname van voedingsstoffen. Hierdoor is de kans op vitaminetekorten groot (Voedingscentrum). Lees dit artikel om erachter te komen op welke tekorten je een risico loopt.
Hoe ziet een beschadigd darmslijmvlies er uit?
Normaalgesproken bestaat het slijmvlies van de dunne darm uit lange slanke villi (plooien). Deze villi hebben samen een grote oppervlakte en hiermee kunnen voedingsstoffen snel worden opgenomen in het lichaam. Bij coeliakiepatiënten wordt er door het eten van producten met gluten een ontstekingsreactie opgeroepen in het darmslijmvlies. Hierdoor kunnen de villi gedeeltelijk of zelfs geheel verdwijnen. Dit wordt vlokatrofie genoemd. De oppervlakte van de villi is dan sterk verkleind en dat is dan ook de reden dat voedingsstoffen minder goed opgenomen kunnen worden in de darmen. In de onderstaande afbeelding zie je het verschil tussen de villi bij een gezonde persoon en de villi bij iemand met coeliakie (Stichting Darmgezondheid).
Is coeliakie chronisch?
Coeliakie is een chronische auto-immuunziekte en je kunt hier dan ook niet van herstellen. De enige behandeling is het volgen van een levenslang glutenvrij dieet. Als coeliakie lang onbehandeld blijft, dan kan de darm onherstelbaar beschadigd raken. Wordt de behandeling echter tijdig gestart, dan kan de darm zich meestal goed herstellen en zullen de klachten in de meeste gevallen ook verdwijnen. Het is dus van belang dat de diagnose tijdig wordt gesteld en dat de behandeling snel wordt gestart. Ben je benieuwd hoe de diagnose van coeliakie verloopt? Lees dan dit artikel! En ben je benieuwd of coeliakie erfelijk is? Dat antwoord vind je hier!
Dat gluten slecht voor darmen zijn, geldt dus niet voor personen zonder coeliakie of glutensensitiviteit. Zij kunnen gluten uit voeding normaal opnemen en verteren. Heb je wel coeliakie of glutensensitiviteit? Dan is het van extreem belang om glutenvrij te (gaan) eten! Wij van Glutenvrijemarkt.com kunnen jou daar heel goed bij helpen.
Heb je nog vragen over dit artikel? Laat het ons dan weten! Laat je reactie achter onder dit artikel.
Bronnen
1: Dieetbehandelingsrichtlijn. Patiënten met coeliakie / dermatitis herpetiformis. 2014
2: Stichting Darmgezondheid. Coeliakie.
3: Voedingscentrum. Coeliakie (glutenintolerantie).
Bedankt voor je reactie.
Fijn om te horen dat het glutenvrije dieet voor je werkt! Maar wat naar dat je door een glutenfout zo veel last hebt.
Ik heb zelf nog nooit gehoord over dat karnemelk de klachten zou verminderen, maar je kan het natuurlijk proberen. Karnemelk is in ieder geval gewoon glutenvrij.
Voor een officiële bevestiging van deze theorie kan je de website van de Nationale Coeliakie Vereniging in de gaten houden. Daar maken ze uitkomsten van soortgelijke onderzoeken bekend en dat is een betrouwbare bron.
Ik hoop dat je klachten snel verlichten!
Groetjes,
Vivian
Wat vervelend dat je zoveel klachten ervaart! Je vraag is voor ons lastig te beantwoorden. Ik raad je aan om contact op te nemen met de Nederlandse Coeliakie Vereniging (https://www.glutenvrij.nl/), zij zijn expert op het gebied van alles wat met coeliakie/glutenintolerantie te maken heeft en kunnen jouw vraag hopelijk goed beantwoorden.
Veel succes en sterkte!
Liefs Amber