• Lorem ipsum

Is friet van de snackbar glutenvrij?

7 Jun 2022
door Quint en Eva

Is friet glutenvrij?

Friet is gemaakt van aardappels en is daarom eigenlijk van zichzelf glutenvrij. Aardappelen bevatten namelijk geen gluten. Er zijn helaas wel een aantal redenen waarom friet toch niet altijd glutenvrij is en die zijn meestal buiten de deur. Hieronder volgen een aantal risicopunten:

  • Kruidenmix met gluten: Soms word de friet gekruid met kruidenmengsels waar gluten in zitten. Er wordt bijvoorbeeld tarwe aan een kruidenmix toegevoegd, zodat deze beter aan de frietjes blijft plakken. Hierdoor is de friet uiteraard niet meer glutenvrij.

  • Kruisbesmetting in de frituur: Soms wordt de friet in dezelfde olie gebakken als de snacks die niet glutenvrij zijn, waardoor er kruisbesmetting plaatsvind in het frituurvet. Soms wordt er gedacht dat gluten bij een bepaalde temperatuur 'verdwijnen'. Dit is niet het geval. Deze frietjes zijn dus een no-go! Let ook op vega/vegan snacks; hierin zitten vaak ook gluten. 
    • Mocht je op een feestje komen waar gefrituurd wordt, let hier dan goed op. Een gebruikte frituur/ airfryer kan nog steeds sporen bevatten. Dus zelfs als jouw frietjes als eerste gemaakt worden, loop je risico op kruisbesmetting. De apparatuur moet dus goed schoon zijn. Als je zeker wil zijn, kan je kijken of het mogelijk is om een eigen frituur of airfryer mee te nemen voor glutenvrije friet en snacks.
    • Vraag bij de snackbar of het restaurant altijd of de frites apart gebakken worden van de snacks. En kijk eventueel ook even mee over de toonbank. Dan kan je zelf beoordelen of je het aandurft.

  • Kruisbesmetting door aanraking: Als je al wat langer glutenvrij eet, weet je misschien al wel dat je moet opletten met gedeeld bestek en keuken/broodmessen. Maar heb je er ook al aan gedacht dat handen ook gluten kunnen overdragen? Deel je een portie friet met anderen, denk er dan aan dat sporen van glutenhoudende snacks makkelijk van de handen op de frietjes terecht kunnen komen. En vergeet niet de gedeelde sausbakjes. Zorg ervoor dat jouw glutenvrije sausje veilig is van glutenvingers of glutensnacks.
    • Neem je eigen bakje friet. Zorg dat je jouw portie veilig hebt gesteld voordat er mogelijk glutenhanden in de buurt komen.
    • Zorg voor een eigen sausbakje. Deel deze niet met anderen. De saus zelf moet natuurlijk ook glutenvrij zijn. 
  • Coating op airfryer of ovenfriet: Wij zijn fan van onze airfryer! Wat was het jammer toen we er na wat onderzoek van verschillende producten achter kwamen dat niet alle airfryerfriet of ovenfriet glutenvrij is. Op sommige van deze frietjes zit namelijk een speciale coating. Dit is omdat friet in de oven of airfryer niet altijd even makkelijk goudgeel en knapperig worden als frietjes uit de frituur. Deze coating is overgewaaid vanuit Amerika, waar ze onder andere bij de McDonalds een laagje tarwezetmeel om de frietjes doen. Gelukkig is dit laagje meestal gemaakt van aardappelzetmeel, maar bekijk voor de zekerheid altijd de allergeneninformatie of vraag dit na.
    Deze coating wordt ook wel gebruikt in horecagelegenheid waar de frietjes onder een warmhoudlamp warm gehouden wordt. Let dus op bij horecagelegenheden met een lopend buffet. Hier worden frietjes vaak warm gehouden onder zo'n lamp. Vraag aan het personeel of de frietjes een (glutenvrije) coating hebben.

  • Raspatat: Misschien ben je wel fan van raspatat? Raspatat is niet 100% aardappel en kan daarom een risico zijn. De algemene ingrediënten van raspatat in de horeca zijn onder andere: aardappelpoeder, kippeneiwitpoeder, zetmeel en meel (zoals aardappel, soja of zelfs tarwe) en wat toevoegingen zoals verdikkingsmiddel. Meestal bevat raspatat geen tarwemeel of -zetmeel, maar het is goed om dit altijd te (laten) controleren. Als er tarwemeel in zit en deze niet glutenvrij is, is de friet dat uiteraard ook niet. 
    Sinds 2012 wordt raspatat ook het diepvriesschap verkocht onder het merk Aviko. Het is dus ook voor de gewone consument beschikbaar om te kopen. Bij de ingrediënten van de 'Original' verpakking staat helaas wel aangegeven dat het sporen van gluten kan bevatten. 

Waar is de glutenvrije friet?

Als je 100% zeker wilt weten dat je friet glutenvrij is kan je het natuurlijk het best zelf maken! Dat is stiekem ook het allerlekkerst. Als je je eigen friet maakt, kan je ook variëren met welke kruiden je erop doet! Zout is natuurlijk standaard maar het hoeft niet per sé (als je bijvoorbeeld liever zoutarm eet). Probeer voor de verandering eens om chili flakes op friet/aardappels te doen. Of doe Frit Fix Frietkruiden van Sublimix op je frietjes. Je kan zelf uitvinden wat je het lekkerst vind!

Restaurants en snackbars:

Als je uit eten wilt gaan is het natuurlijk ook erg fijn om te weten waar je terecht kan als je glutenvrije friet wilt eten. Op de site maakhetglutenvrij.nl staat een lijst met alle glutenvrije snackbars waar je glutenvrij kan eten. Je kan natuurlijk ook even navragen aan het restaurant waar je eet of de friet glutenvrij is. Vraag bijvoorbeeld of er in de frituur alleen friet, of ook andere snacks worden gebakken.

Glutenvrije snacks: 

Veel snacks van de snackbar of in restaurants zijn niet glutenvrij. Vaak komt dat door het gepaneerde laagje eromheen of door paneermeel erin. Er zijn nog niet veel snackbars in Nederland waar ook glutenvrije snackopties zijn.  Je kan je eigen glutenvrije frituursnacks bestellen via BFreez.nl. Hier hebben ze lekkere glutenvrije chickenfingers van Schär, glutenvrije kibbeling van de Glutenvrije Visboer, kroketten en bitterballen van Consenza en nog meer lekkers. 

En ken je het uitgebreide aanbod van VA Foods al? Frikandellen, kroketten, kaassouflé en kipnuggets: Ze hebben het allemaal. Klik hier! 

 

 

Grotere fastfoodketens:

In Nederland is een aantal fastfoodketens* waarvan er door het land verspreid verschillende filialen zijn. We hebben er een aantal hiervan onderzocht en waar nodig ook contact mee opgenomen. Let wel op: per filiaal kan er anders worden omgegaan met kruisbesmetting en hygiëne. Niet ieder filiaal heeft even strenge regels of leidt het personeel even goed op. 

  • McDonalds:
    Deze klassieker zit, met ruim 250 filialen, goed verspreid door het land. Bij het grootste deel van de restaurants zijn ook glutenvrije Hamburgers, Cheeseburgers en Quarter Pounders verkrijgbaar. Sinds 2015 is McDonalds lid van de Horeca Alliantie Glutenvrij.
    De frietjes worden apart gefrituurd en er worden geen glutenbevattende toevoegingen aan gedaan. Op de website van McDonalds kan je per item bekijken wat de allergenen zijn; dus ook voor de sausjes.

  • Burger King:
    Bij de Burger King is dit een heel ander verhaal. Hier zijn (nog) geen glutenvrije broodjes/burgers beschikbaar. Wel kan je een aantal rundvleesburgers nemen zonder broodje, maar dit is natuurlijk niet hetzelfde. Volgens de allergeneninformatie op de website kunnen ook de frietjes sporen van tarwe bevatten. 

  • KFC:
    Ook op de website van KFC is er allergeneninformatie beschikbaar. Hier wordt aangegeven dat de sides (friet, coleslaw en maïskolf) geen gluten bevatten. Er staat in de tabel niets aangegeven over eventuele sporen. Wel staat er bij het sterretje dat er per restaurant verschilt of de frietjes met varkensvleesproducten samen worden gebakken. Deze informatie is waarschijnlijk bedoeld voor mensen die halal eten, maar het laat wel zien dat het om een gemengde frituur kan gaan; ook met glutenhoudende snacks.

  • Febo:
    Hoewel bij de Febo eerst bekend was dat het zout/kruidenmengsel voor over de frietjes aroma's met gluten bevatte, lijkt dit inmiddels aangepast te zijn. We wachten nog op verdere informatie over de allergenen.

  • Anytyme:
    Er is een aantal filialen van deze keten met glutenvrije snacks. Bekijk hier welke filialen dat zijn.

  • Johnny's Burgers:
    Volgens de allergenenkaart van Johnny's Burgers kan je veilig drankjes, milkshakes en misschien een paar toppings, zoals augurken en jalapeños bestellen. Er staat wel dat de patties glutenvrij zijn, maar over kruisbesmetting of sporen staat niets aangegeven. Voor verdere informatie wachten we nog op reactie van Johnny's burgers.

  • Smullers:
    Smullers is vooral te vinden bij verschillende stations in Nederland. Handig voor als je haast hebt! Maar is het ook handig voor de glutenvrije eters onder ons? Volgens de allergenen bevatten de (vega)burgers paneermeel van tarwe of gerst. Je kan hier dus geen burger zonder broodje bestellen. Geen van de snacks is glutenvrij. 
    Volgens de klantenservice van Smullers worden de frietjes apart gebakken. Ze geven wel aan dat er geen garantie is dat de frietjes glutenvrij zijn, omdat er in de kleine werkruimtes altijd kruisbesmetting plaats kan vinden. Per winkel kan een allergenenkaart worden ingezien.

  • Snackpoint:
    Bij drie snackpoints in Nederland worden glutenvrije snacks van VA-Foods geserveerd. Bekijk hier de locaties. 
    Snackpoint heeft aangegeven dat ieder filiaal anders werkt. Dus er worden verschillende soorten friet gebruikt, er worden verschillende soorten vet gebruikt en ook het gebruik van de frituur kan verschillen. Of de frietjes dus ook glutenvrij zijn, hangt dus af van de filiaalhouder.

 

 

 

* Dit artikel gaat uitsluitend over fastfoodketens in Nederland. Bereidingen, ingrediënten ed. kunnen per land verschillen.

 

Bronnen en referenties:

- Maxpatat ingrediënten Patat Poeder (15x1kg).
- Aviko ingrediënten Ras Original (600g).
- Missethoreca

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter