Brood is voor veel mensen een onmisbaar onderdeel van het dagelijkse voedingspatroon. De gemiddelde Nederlander eet zo’n 4 sneetjes brood per dag. Brood is een bron van vitamines, mineralen, vezels en jodium en is daarom ook een mooie aanvulling in een gezond voedingspatroon. Wel kan het erg verschillen per soort brood hoe gezond dit is. Met name glutenvrije broden kunnen ongezonder zijn. Bo, diëtist in opleiding, legt in dit artikel uit waar je op moet letten.
Om de gluten te vervangen die de structuur aan brood geven worden er vaak andere ingrediënten extra toegevoegd. Zo bevatten sommige glutenvrije broden meer calorieën, vetten, korte-keten koolhydraten (suiker), zout en minder jodium. Net als bij normaal brood, zijn bij glutenvrije broden de volkoren- en meergranenbroden gezonder dan witbrood. Bij witbrood zijn namelijk alle zemelen en kiemen eruit gezeefd, waardoor er ook een hoop goede voedingsstoffen worden verwijderd.
Wij hebben voor jou een aantal broden op een rijtje gezet welke onder een gezonde keuze vallen en je direct in je boodschappenmandje kunt gooien!
Glutenvrij volkorenbrood
Bij brood wat van volkorenmeel is gemaakt wordt in de bereiding de gehele graankorrel gebruikt. Dit zorgt voor een hoger vezelgehalte in het brood en meer vitamines en mineralen worden behouden. Voorbeelden van glutenvrije volkorenbroden zijn:
Glutenvrij meergranenbrood
De naam zegt het al: in dit soort brood zitten meerdere soorten granen. Er bestaan veel verschillende variaties van meergranenbrood. Wanneer de basis volkorenmeel is, bevat het evenveel voedingsstoffen als volkorenbrood. Wanneer de basis van bloem is, bevat het minder voedingsstoffen dan volkorenbrood. Wel weer meer dan witbrood! Een voorbeeld van glutenvrij meergranenbroden is:
- Schär Meesterbakker brood Mehrkorn – een vezelrijk meergranenbrood met lijnzaad, zonnebloempitten, quinoa en sojavlokken.
Glutenvrij meerzadenbrood
Meerzadenbroden bevatten een mengsel van verschillende zaden. Zaden zijn een uitstekende voedingsbron; ze zijn rijk aan omega 3 vetten, vezels en eiwitten. Vooral de combinatie van verschillende zaden zorgt voor een goede bio-beschikbaarheid van eiwitten.
- Genius meerzaden brood – vezelrijk brood met een goede structuur.
- Yam licht meerzadenbrood – een vers brood wat rijk is aan vezels en toegevoegde zaden bevat.
Zelf de keukenprins(es) uithangen?
Zelf brood bakken kan heerlijk zijn, verser dan dat krijg je het niet! Wel zijn er een aantal dingen waar je op kunt letten om het brood gezonder te maken. Om te beginnen kun je kiezen voor een vezelrijke broodmix, zoals:
Hiernaast zijn er ook dingen die je kunt toevoegen om het glutenvrije brood gezonder te maken:
- Het toevoegen van psylliumvezels zorgt ervoor dat het brood meer structuur heeft. Deze vezels hebben namelijk een bindend effect. Psylliumvezels kunnen veel aan vocht opnemen waardoor ze je sneller een vol gevoel geven en erg goed zijn voor een goede stoelgang. Let er wel op dat je genoeg water blijft drinken!
- Door het toevoegen van zaden (bijvoorbeeld chiazaad, lijnzaad en zonnebloempitten) verhoog je het aantal eiwitten, vezels en gezonde vetten in je brood.
- Gebruik zout met jodium in het brood. Jodium is erg belangrijk voor een goede werking van het schildklierhormoon. Het schildklierhormoon heeft een breed scala aan functies; zo heeft het een belangrijke functie bij de stofwisseling (vertering van het eten). Wanneer je niet genoeg jodium binnenkrijgt kan het zijn dat je stofwisseling trager wordt, wat weer zorgt voor meer vermoeidheid. Ook de kans op gewichtstoename wordt bij een jodiumtekort vergroot.
Heb jij al zin gekregen om te bakken maar weet je niet zo goed waar te beginnen? Zie hier een makkelijk recept waarmee je zelf een gezond brood kan bakken.
Op zoek naar meer informatie over of glutenvrij eten gezond is? Lees het hier.