Wat is paneermeel precies?
Paneermeel bestaat simpelweg uit heel veel kruimels van beschuit of brood. Je kunt paneermeel zelf maken door twee stukken beschuit tegen elkaar te wrijven of droog brood fijn te wrijven. Als alternatief zou je ook verkruimelde cornflakes of walnoten kunnen gebruiken. Het wordt gebruikt om voedsel te voorzien van een krokant laagje, ook word het soms gebruikt om kwetsbaar eten te beschermen. Als er bijvoorbeeld vis word gepaneerd, zorgt het meel ervoor dat het niet uit elkaar valt.
Kant-en-klare paneermeel is vaak een afvalproduct van de beschuitindustrie. Dit paneermeel is dus meestalniet glutenvrij. Let ook op bij het kopen of bestellen van gepaneerde stukken vlees of vis in de supermarkt of in een restaurant. Vaak is het paneermeel van deze producten niet glutenvrij.
Gelukkig bestaat er wel glutenvrij paneermeel.
Glutenvrije producten en paneermeel
Er zijn verschillende producten waar paneermeel omheen zit zoals vis, kipstukjes, schnitzels, cordon bleu en snacks uit de frituur. Het is daarom bij die producten extra belangrijk om te controleren of het met glutenvrij paneermeel is gemaakt.
In sommige recepten staat dat er paneermeel nodig is als krokant laagje. Gelukkig kan je ook zelf makkelijk glutenvrij paneermeel maken door wat glutenvrij brood te verkruimelen. Dat is natuurlijk super handig, maar voor het maken van dingen die wat vloeibaarder zijn (bitterballen / kroketten) kan je beter kant-en-klaar paneermeel kopen. Dat is namelijk wat fijner en blijft in grotere hoeveelheden plakken.
Tips om te bakken met paneermeel
Paneren kan heel makkelijk zijn, ook als je geen gluten wilt binnenkrijgen. Hier zijn een paar tips om te paneren en de gerechten te maken die jij graag wilt.
Tip 1:
Als je snel en makkelijk aan paneermeel wilt komen, pak wat oud glutenvrij brood / beschuit en verkruimel het. Zo heb je snel een beetje paneermeel om mee aan de slag te gaan.
Tip 2:
Wil je liever niet brood gebruiken maar iets anders? Of is er geen glutenvrij brood in huis? Gebruik dan cornflakes (let op dat je geen zoete cornflakes gebruikt) en vermaal ze in een zakje met een deegroller. Let wel op dat er geen gluten in de cornflakes zitten, want niet alle cornflakes zijn glutenvrij.
Tip 3:
Walnoten zijn ook geschikt om paneermeel mee te maken. Vermaal een zak ongezouten walnoten in een blender, voeg eventueel wat zout en peper toe en je hebt prima paneermeel om mee te bakken.
Laat het ons weten wat jij gebruikt om je lievelingsstukje vlees/vis of groente te paneren. Een extra tip is altijd hartstikke welkom!