• Lorem ipsum

Niet lekker in je vel? Check je darmflora!

6 Mar 2018
door Bo de Lange

 

Wanneer iemand met coeliakie niet strikt glutenvrij eet, kunnen op den duur, naast de darmwand, ook de darmvlokken beschadigd raken door het consumeren van gluten. Deze darmvlokken spelen een belangrijke rol bij het verteren van de voedselmassa. Dit houdt in dat wanneer de darmvlokken beschadigen, voedingsstoffen ook verminderd worden opgenomen wat kan resulteren in onder andere vermoeidheidsklachten. Wat ook meespeelt bij de vertering van de voedselmassa, is de darmflora.

 

 

Wat houdt darmflora in?

Darmflora is een verzamelnaam voor alle nuttige en schadelijke darmbacteriën in de dikke darm. Uit onderzoek blijkt dat mensen met coeliakie een minder goede darmflora hebben dan mensen zonder coeliakie, ook nog nadat een glutenvrij dieet wordt ingezet (1). Wat al langere tijd bekend is, is dat de darmflora een belangrijke rol speelt bij de spijsvertering en bij het immuunsysteem. Sinds kort weten we ook dat de darmflora invloed heeft op de gemoedstoestand.



De wetenschap

Er zijn recent onderzoeken gedaan naar de invloed van darmflora op de gemoedstoestand. Een onderzoek gepubliceerd in de Journal of Psychiatric Research toont aan dat een verminderde darmflora geassocieerd kan zijn met neuropsychologische veranderingen. Zo bleek uit het onderzoek dat mensen met een verminderde darmflora verschijnselen tonen van anhedonie (niet meer ervaren van vreugde), angstig gedrag en veranderingen in het tryptofaanmetabolisme.

 

Tryptofaan is een aminozuur wat erom bekend staat een rustgevende werking te hebben en tekorten hiervan kunnen leiden tot depressiviteit, nervositeit en stemmingswisselingen (2).

 

Een ander dubbelblind gerandomiseerd onderzoek bevestigt dat het toedienen van probiotica (levende goede darmbacteriën) een significant positief effect heeft op depressieve gevoelens en het algemene humeur (3).

 


De relatie tussen de darmflora en de gemoedstoestand

De relatie tussen de darmflora en de gemoedstoestand kan worden verklaard door de darm-hersen-as. Denk maar eens aan wanneer je verliefd of zenuwachtig bent, dit voel je ook in je buik! Zo werkt het ook omgekeerd; wanneer het in je buik niet goed gaat, merk je dit in je gemoedstoestand. Ad Masclee, voorzitter van de Nederlandse Vereniging van Maag-Darm-Leverartsen, vertelt dat de buik in feite ons tweede brein is. De darmen bevatten evenveel zenuwcellen als ons hoofdbrein en zijn ook in staat dingen aan of af te leren (4).

 

 

Conclusie

Het is nog vrij nieuw dat er onderzoek wordt gedaan naar de relatie tussen darm en brein. Een aantal onderzoeken is alleen met dieren uitgevoerd en deze resultaten kunnen niet regelrecht naar de mens worden vertaald. Ook verschillen de onderzoeken in de hoeveelheid en de soort toegediende probiotica (levende goede bacteriën). Hierdoor is het nog lastig om een goed advies te vormen wat betreft het nemen van probiotica of probiotische voedingsmiddelen.

Voor nu kunnen we concluderen dat er in ieder geval een relatie tussen de twee is. Wanneer je klachten rondom je gemoedstoestand hebt en niet zo snel een oorzaak kan vinden, is het belangrijk om in je achterhoofd te houden dat een verminderde darmflora hier een rol in kan spelen. Hier even extra aandacht aan besteden kan in ieder geval geen kwaad.

 

 

Hoe zorg ik voor een gezonde darmflora?

Nu rest natuurlijk de vraag; wat kun je doen om je darmgezondheid te bewaken? Het is goed om te weten dat er manieren zijn waarop de darmflora negatief aangetast kan worden. Een belangrijke daarvan is het gebruik van antibiotica. Antibiotica doden niet alleen de slechte bacteriën, maar ook de goede. Daarnaast kunnen een verkeerd voedingspatroon, alcohol, roken, medicatie, weinig lichaamsbeweging en stress van invloed zijn op de darmflora (5). Het nemen van een probiotica supplement of probiotische voeding kan ervoor zorgen dat je darmflora optimaal blijft. Probiotica zijn levende 'goede' bacteriën die zodoende de balans van de darmflora kunnen herstellen.



Wat valt er onder probiotische voeding?

Het voedingspatroon is een zéér belangrijke sleutel tot een gezonde darmflora. Producten die probiotica bevatten zijn bijvoorbeeld verschillende zuivelproducten en gefermenteerde producten zoals zuurkool, augurken, kefir, yoghurt, kombucha, hele pure chocolade, algen, kimchi en tempeh. Er zijn ook speciale voedingsmiddelen op de markt waar probiotica aan toegevoegd zijn zoals Vifit, Actimel, Activia en Yakult. Let wel op; deze kunnen wat aan de prijzige kant zijn en veel toegevoegde suikers bevatten.

 

 

Benieuwd naar andere coeliakie-gerelateerde verbanden?

Lees eens dit artikel om erachter te komen wat de link is tussen gluten, coeliakie en huiduitslag!

 

 

Bronnen

1: Darmgezondheid. De relatie tussen darmbacterien en coeliakie. 2016 Jan.

2: Orthokennis. L-Tryptofaan. 

3: Wallace CJK, Milev R. The effects of probiotics on depressive symptoms in humans: a systematic review. 2017 Feb 20.

4: Maag Darm Lever Stichting. De relatie tussen de buik en het brein. 2015 Juli.

5: Maag Darm Lever. Darmflora. 

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter