• Lorem ipsum

Sporten en glutenvrij eten: waar moet je op letten?

9 Jan 2018
door Lotte Damen

Koolhydraten, de belangrijkste energieleveranciers

Eerst een lesje over koolhydraten! Want wat zijn koolhydraten precies en waarom heb je ze nodig? Koolhydraten zijn onder te verdelen in suikerszetmeel en vezels. Suikers en zetmeel vormen de belangrijkste snelle energiebronnen voor ons lichaam. Als je net voordat je gaat sporten een banaan of glutenvrije mueslireep eet, worden de koolhydraten uit deze producten omgezet in glucose voor directe energie. Als je niet direct energie nodig hebt, worden de koolhydraten omgezet in glycogeen. In glycogeen wordt energie opgeslagen. Het lichaam kan echter maar een kleine hoeveelheid glycogeen opslaan in de spieren en lever. Een teveel aan koolhydraten wordt uiteindelijk omgezet in vet. Bij een tekort aan koolhydraten tijdens inspanning worden vetten aangesproken. Koolhydraten kunnen sneller worden verbrand dan vetten en hierbij is geen zuurstof nodig. Daarom geldt dat deze effectiever zijn voor sportieve prestaties. Wanneer je langer dan 1 uur intensief sport, luidt de aanbeveling om na dat uur 30 tot 60 gram koolhydraten binnen te krijgen in de vorm van een sportdrank of snack. Bij een snack kun je denken aan een glutenvrije energiereep. Een sportdrank bevat zo’n 6 tot 8 gram koolhydraten per 100 milliliter.

 

Voedingsadvies koolhydraten

De volgende glutenvrije voedingsmiddelen bevatten voornamelijk koolhydraten en zijn geschikt om te eten voor het sporten:

  • een glutenvrije boterham of cracker met jam of ander zoet beleg 
  • een banaan
  • een glutenvrije mueslireep (kijk hier voor ons assortiment)
  • glutenvrije haverkoekjes

 

Conclusie koolhydraten

Koolhydraten zijn dus met name van belang om jouw lichaam van energie te voorzien voordat je gaat sporten. Neem van tevoren een glutenvrije koolhydraatrijke snack en vul na 1 uur intensief sporten jouw koolhydraten aan, indien je langer dan 1 uur sport.

 

Voedingsadvies voor na het sporten

Na het sporten is het belangrijk om jouw lichaam zo snel mogelijk te laten herstellen. Dit doe je door een normale gezonde hoofdmaaltijd te eten (ontbijt, lunch of avondmaaltijd) en voldoende water te drinken, zodat je uitkomt op zo'n 2 liter per dag. Je hebt nu zowel koolhydraten, eiwitten als vetten nodig. Koolhydraten om onder andere de energievoorraad aan te vullen, eiwitten om het spierherstel en de spieropbouw te bevorderen en gezonde vetten om lichaamscellen op te bouwen. Eet koolhydraten in de vorm van zilvervliesrijst, zoete aardappel, glutenvrije havermout of glutenvrije pasta. Eiwitten vind je in vlees, vis, ei, zuivelproducten en vleesvervangers. Kies voor een portie avocado, noten of olijfolie om de gezonde vetten binnen te krijgen.

 

Verschil met niet-glutenvrije sporters

Eigenlijk is er, wat betreft hetgeen je nodig hebt om met plezier en gezond te kunnen sporten, niet veel verschil met niet-glutenvrije sporters. Wel is het belangrijk om extra aandacht te besteden aan een aantal voedingsstoffen. Lees hier hoe je gezond glutenvrij eet! 

Ben je benieuwd welke sporters glutenvrij eten? Ook daar hebben wij over geschreven!

 

Persoonlijk

Omdat voeding heel persoonlijk is en elk lichaam anders, raden wij altijd aan om contact op te nemen met een sport(diëtist) wanneer je vragen hebt over jouw glutenvrije voedingspatroon! Hij of zij kan jou precies vertellen waar jouw lichaam meer of minder behoefte aan heeft.

 

Deel dit artikel met je vrienden!

Ken jij iemand dit dit artikel echt zou moeten lezen? Stuur dit artikel dan alsjeblieft door. We bereiken graag zo veel mogelijk mensen met onze gezonde tips!

Wees de eerste om te reageren...
Laat een reactie achter