• Lorem ipsum

Ingrediënten in glutenvrije producten

11 Jun 2018
door Bo de Lange

De Nederlandse consument eet steeds bewuster. Vooral mensen die ook glutenvrij eten zullen vaker de achterkant van een verpakking bekijken om te controleren of er gluten in zit. Soms kom je dan de gekste, langste en ingewikkeldste namen tegen in een ingrediëntenlijst. Wij kunnen ons best voorstellen dat je graag wilt weten wat de achtergronden van deze ingrediënten zijn. Je stopt ze immers dagelijks in je lichaam! In deze lijst staan een aantal veelvoorkomende ingrediënten uitgelegd.

 

Veelvoorkomende ingrediënten in glutenvrije producten

 

Aroma 
In de EU zijn rond de 2800 aromastoffen toegelaten die mogen worden gebruikt in voedingsmiddelen. Ze geven een sterke geur of smaak aan een product. Hiermee kunnen ze een smaak toevoegen om het product aantrekkelijker te maken of om een oorspronkelijke geur/smaak te herstellen, welke verloren is gegaan bij de bereiding. Het gebruik van aroma’s is geheel veilig.

 

Glycerine 
Doorgaans is dit een mengsel van 80% glycerol en 20% water.

 

Glycerol (E422)
Een stroperige kleurloze en geurloze vloeistof, die matig tot goed oplosbaar in water is. Het wordt bereid door hydrolyse van plantaardig of dierlijk vet of olie. Glycerol wordt in voeding gebruikt als oplosmiddel, zoetstof en/of bevochtigingsmiddel. Glycerol is geschikt voor alle geloofsovertuigingen en voor vegetariërs. Wanneer het van plantaardige afkomst komt kan het ook door veganisten gebruikt worden. Twijfel je? Check of het product het Vegan keurmerk heeft, of neem contact op met de fabrikant. 

 

Guargom (guarmeel, E412)
Een verdikkingsmiddel en stabilisator uit de tropische boom Cyamopsis Tetragonolobus. De zaden van deze boom worden tot een meel gemalen welke ook als verdikkingsmiddel werkt. Geschikt voor alle geloofsovertuigingen, vegetariërs en veganisten.

 

Hydroxypropylmethylcellulose (HPMC, E464)
Een emulsiestabilisator, verdikker, vulmiddel, voedingsvezel en vetvervanger. Het wordt gemaakt uit cellulose uit hout en andere planten. HPMC wordt deels gefermenteerd in de darm. Hoge concentraties kunnen darmproblemen geven als bijwerking, zoals verstopping, diarree, krampen en winderigheid.

 

Inuline
Een fermenteerbare, prebiotische vezel die in ons lichaam niet verteerd kan worden. Deze vezel komt van nature voor in verschillende groenten en fruit. Inuline is een goede voedingsbron voor de darmflora en heeft daarmee vele gezondheidsvoordelen. Inuline heeft een zoetere smaak, en wordt dus ook als zoetmiddel gebruikt. Omdat het ook een vezel is zal het je langer een vol gevoel geven. Op deze manier kan inuline bijdragen aan gewichtsverlies.

 

Invertsuiker 
Wordt uit gewone suiker (sacharose) gemaakt door de inwerking van zuren of enzymen. Hierdoor splitst de sacharose in een mengsel van glucose (druivensuiker) en fructose (fruitsuiker) in gelijke hoeveelheden. Omdat fructose zoeter is dan gewone suiker, heeft invertsuiker per gram een grotere zoetkracht. Het wordt dan ook gebruikt als zoetstof.

Kaliumsorbaat (E202)
Dit is het kaliumzout van sorbinezuur. Het werkt als conserveermiddel en is vooral actief tegen schimmels. Wanneer hier teveel van geconsumeerd wordt, kunnen astma, neusverkoudheid, darmstoornissen, huidallergieën en geboorteafwijkingen ontstaan.

Natriumpropionaat (E281)
Dit is een natriumzout van propionzuur. Dit is een natuurlijk zuur en komt in kleine hoeveelheden voor in veel producten. Het werkt als conserveermiddel, met name tegen schimmels. Geschikt voor alle geloofsovertuigingen, vegetariërs en veganisten.

Soja lecithine (E322)
Dit is een emulgator, gemaakt van sojabonen en soms uit ei of koolzaad. Het zorgt er dus voor dat mengsels bestaande uit verschillende stoffen (olie en water) goed gemengd blijven.


Tapiocazetmeel
Wordt gemaakt van bewerkte en gedroogde cassavewortel. Het wordt gebruikt als bindmiddel in voedsel. Tapiocazetmeel kan veel vocht opnemen en geeft een heerlijk luchtige structuur aan brood.

 

 

 

Xanthaangom 
Wordt gebruikt als verdikkingsmiddel om een hogere viscositeit (stroperigheid) in voedingsmiddelen te krijgen. Xanthaangom ontstaat door bacteriële fermentatie uit suiker en melasse. Xanthaangom wordt vaak in glutenvrije producten en recepten gebruik omdat het de functie van gluten overneemt.

 

 

 

Welk ingrediënt mist in deze lijst?

Staat er een ingrediënt dat jij vaak tegenkomt in een glutenvrij product niet tussen, en wil je daar meer van weten? Laat het weten in de reacties en wie weet zoeken wij het voor je uit!

 

 

Bronnen

1: Foodinfonet.

2: Voedingscentrum. Aromastoffen. 

3: Optimalegezondheid. Gezondheidsvoordelen van inuline. 

4: Eetpaleo. Cassavemeel, tapioca en arrowroot – de verschillen. 

Reacties
Ayleen
26 Feb 2024
Goedendag, dank voor uitleg ingrediënten glutenvrije producten. Ik mis echter psyliumvezels in de ingrediëntenlijst. Mvg,
Laat een reactie achter