• Lorem ipsum

Zijn alle E-nummers glutenvrij?

6 Jul 2021
door Quint, Lieke Dijkstra - van Leeuwen,

Wat zijn E-nummers nou precies?

E-nummers zijn stoffen die door de EU zijn goedgekeurd en die worden toegevoegd aan producten om de kleur, smaak of houdbaarheid te verbeteren.

Er zijn drie verschillende soorten E-nummers: Natuurlijke E-nummers, Synthetische stoffen en natuuridentieke stoffen.

  • Natuurlijke E-nummers komen voor in producten en zijn niet in een laboratorium gemaakt. Ze komen voor in vruchten en andere natuurlijke producten. Wel is het belangrijk om te vermelden dat natuurlijke E-nummers niet altijd worden verkregen uit een natuurlijk product. Citroenzuur wordt bijvoorbeeld vaak gemaakt met behulp van schimmels en een chemisch proces om het zuur te verkrijgen.
  • Synthetische stoffen komen niet van nature voor in producten, maar word in een laboratorium gemaakt om toe te voegen aan producten.
  • Natuuridentieke stoffen komen in de natuur voor maar worden ook in laboratoria gemaakt.

 

Er zijn verschillende soorten stoffen om producten te verbeteren, bijvoorbeeld kleurstoffen. Deze worden gebruikt om de kleur aan te passen zodat het product er aantrekkelijker uitziet. Kleurstoffen zijn vaak aanwezig in producten zoals wijn, koffie, thee, ketjap, koekjes, snoep en frisdrank.

Naast kleurstoffen zijn er ook smaakversterkers en conserveringsmiddelen die voor verbetering zorgen. Smaakversterkers vind je in bijvoorbeeld koek, gebak, snacks, kant-en-klaar producten of bewerkt vlees.

Conserveringsmiddelen zijn stoffen die er voor zorgen dat het product langer houdbaar blijft. Er zijn drie verschillende conserveringsmiddelen die veel worden gebruikt:

- Benzoëzuur word gebruikt om gist, bacteriën en schimmels tegen te houden. Vaak word het gebruikt in jam, salade, mayonaise en frisdrank.

- Nitriet zit meestal in vleeswaren zoals ham, spek en worst. Nitriet is het enige middel dat Botulisme tegengaat (een ernstige voedselvergiftiging). Ook houd het de groei van andere bacteriën tegen en zorgt  het voor een rode kleur in het vlees waardoor het er beter uitziet.

- Sulfiet is te vinden in wijn, bier, jam, en kant-en-klaarmaaltijden. Sulfiet word gebruikt om schimmel en gist te voorkomen. Soms word het toegevoegd aan gedroogd fruit om bruinkleuren tegen te gaan. 

 

E-nummers: zijn ze wel zo schadelijk voor onze gezondheid?

 

Zijn dan ook echt álle E-nummers glutenvrij?

E-nummers E1400 tot E1451 zijn zetmeelderivaten (stoffen die gemaakt worden uit zetmeel door een chemische behandeling) en kunnen wel gluten bevatten, maar als dit zo is staat dit er altijd bij vermeld.

E-nummers die gemaakt worden uit granen kunnen kleine hoeveelheden gluten bevatten. Maar omdat het meestal om kleine hoeveelheden gaat kan het zijn dat je geen last hebt van het eten van die producten.

 

Reacties
Lieke van Leeuwen
7 Jul 2021
Hoi Jan!

Toevallig zijn E-nummers niet schadelijk. Alle E-nummers zijn goed onderzocht, goedgekeurd en kunnen daarom veilig in producten gebruikt worden. Toch zijn er mensen die producten met E-nummers liever mijden en dat komt omdat er een aantal mensen aangeven er overgevoelig er voor te zijn, maar ook dat is nooit echt bewezen dat het specifiek door de E-nummers komt.

Mocht je verder nog informatie willen, kan ik je verwijzen naar deze website:

https://www.voedingscentrum.nl/encyclopedie/e-nummers.aspx#blok3

jan verbeek
6 Jul 2021
ik hoor nog niet welke E nummers schadelijk zijn, en/of welke Nummers geen kwaad kunnen.
Laat een reactie achter